Electronic Highway Platform Nederland

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Raad voor de Informatiesamenleving - Brief aan de informateur

Betreft: Strategisch ict-platform

's Gravenhage, 6 juni 2002

Geachte heer / mevrouw Formateur

Op dit moment wordt onder uw leiding het regeerakkoord geschreven en vastgesteld, waarin voor de komende vier jaar het nationale beleid op hoofdlijnen wordt vastgelegd. Wij hebben in de afgelopen jaren bemerkt dat op het gebied van ict een nationaal afgestemd en maatschappelijk verankerd beleid ontbreekt. De ontwikkeling en inbedding van ict verloopt in Nederland fragmentarisch, per (beleids)-terrein en allesbehalve vanuit een eenduidige visie. Dit nu heeft vele nadelen. Veel wordt niet of wel dubbel gedaan, men reageert op ontwikkelingen in plaats van dat men deze initieert en er worden veel (economische) kansen gemist. Met een goed afgestemde nationale visie kunnen beleidsimpasses snel worden doorbroken en leidende strategieën worden geformuleerd.

Het is om deze redenen dat wij u met nadruk verzoeken in het regeerakkoord expliciet de instelling van een strategische ict-raad op te nemen.

Deze raad dient voldoende gezag en gewicht te hebben om namens het hele maatschappelijk spectrum het kader en richtinggevende adviezen te ontwikkelen. Zij dient tevens een onafhankelijke positie in te nemen ten opzichte van alle maatschappelijke geledingen. Het is daarom onverstandig deze raad te liëren aan slechts één van de maatschappelijke actoren, zoals het ict-bedrijfsleven. Ook het creëren van een officieel overheids-adviesorgaan kent problemen. De invoering kan ernstig vertraagd worden door een interdepartementale competentiestrijd, en er zijn veel tegenstrijdige belangen te verwachten tussen een nationale ict-visie en de individuele belangen van ministeries.

Ten aanzien van een snelle en succesvolle implementatie raden wij u om bovengenoemde redenen aan het reeds bestaande netwerk van EPN-Platform voor de Informatiesamenleving te benutten en verder uit te bouwen tot een (nationale) strategische raad. Dit Platform voor de Informatiesamenleving is onafhankelijk en verenigt reeds nu de overheid, het parlement, werkgevers, werknemers, de wetenschap en andere maatschappelijke groeperingen. EPN beijvert zich al sinds 1994 voor een evenwichtige maatschappelijke inbedding van ict-toepassingen.

De notie van noodzaak van een nationaal kader en collectieve sturing en verankering van ict-ontwikkelingen wordt zeer breed gedeeld. Wij willen u en de regering vragen hierop adequaat te reageren en danken u hierbij voor uw aandacht.

Hoogachtend,

Drs. W.J. Deetman,
Gemeente Den Haag.

Mr. J.H. Schraven ,
VNO-NCW.

Ir. Q. Bauer,
PinkRoccade.

M.A. van der Bel, Mba,
Microsoft.

J.G.M. de Bruijn,
Atos Origin.

C.M. Codee,
Baan.

Drs. S.F.M Cohen,
Consumentenbond.

Ing. H. de Goede,
Casema.

H. Krusel,
Ericsson.

Mr. drs. P. van der Meij, Cap Gemini Ernst & Young.

Prof. Ir. R. Pieper,
Twinning Network.

drs. L. Roobol ,
KPN.

Ing. M.C.J. Smaling,
Siemens.

Drs. W.C.G. Voûte-Droste, VVD-fractie.

J.S. de Vries,
Symantec Ltd.

R.J. de Weerd,
PricewaterhouseCoopers.

Drs. P.C.J. van der Wel, EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Dr. R.W. Welschen
Gemeente Eindhoven.

E. Zegwaart,
nl.tree.

Ing. J. Davids,
Casema.

H. Krusel,
Ericsson.

Drs. T.H. van der Maas,
Berenschot.

J.A. Wildeboer,
KPN.

Prof. dr. P.M.G. Apers,
Universiteit Twente.

A.D. Bakker,
D66-fractie.

Mr. M.G.H.F. Cools,
zelfstandig adviseur

Dr. P.C. Plooij-van Gorsel, Europees Parlement.

Prof. dr. H.G. Sol,
TU Delft.

Drs. W.G. van Velzen,
Europees Parlement.

Dr. M. Wagenaar,
PVDA-fractie

Mr.drs J.G. Wijn,
CDA-fractie.

Prof. ing. W.C.L. Zegveld, Vrije Universiteit.