European Commission

IP/02/823

Brussel, 5 juni 2002

Verslag van de Commissie over discriminatie van vrouwelijke wetenschappers in Europa

Uit een verslag dat door de Europese Commissie is gepubliceerd blijkt dat vrouwen minder kans hebben om wetenschapper te worden. Als het hen al lukt, dan verloopt hun loopbaan langzamer dan die van hun mannelijke collega's. Het verslag, dat vandaag in Madrid door de Commissie en het Spaanse EU Voorzitterschap gepubliceerd is, kijkt voor de eerste keer naar de situatie van vrouwelijke wetenschappers in 30 Europese landen(1)
. Het onderzoek, dat door de 'Helsinki-groep voor Vrouwen en Wetenschap' is uitgevoerd, levert wetenschappelijk bewijs dat aantoont, dat scheiding tussen mannen en vrouwen kenmerkend is voor wetenschappelijke loopbanen in alle onderzochte landen. Er is een aanzienlijk verloop van vaardigheden en kennis van vrouwen als gevolg van de 'lekkende leiding', waarbij een onevenredig aantal vrouwen op alle niveaus haar wetenschappelijke loopbaan voortijdig beëindigt. In het algemeen vormen vrouwen tegenwoordig de meerderheid van het totale aantal studenten. Hoewel zij een minderheid blijven vormen in sommige wetenschappelijke studiegebieden en in techniek, zijn zij in de meerderheid in de medische en biologische wetenschappen. Hoe dichter bij de top van de academische hiërarchie, des te minder vrouwen er zijn. In feite wordt overal slechts een heel kleine minderheid van de topposities in wetenschappelijke beroepen door vrouwen ingenomen. EU-Commissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Philippe Busquin zei: "Het bewijs laat geen twijfel bestaan over de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke wetenschappers in belangrijke wetenschappelijke en onderzoeksposities. Dit probleem moet aangepakt worden om te komen tot een verbetering van de positie en de rol van vrouwen in wetenschappelijk onderzoek. We moedigen vrouwen ten zeerste aan om bij te dragen aan de Europese onderzoeksruimte."

In februari 1999 heeft de Europese Commissie haar goedkeuring gehecht aan een mededeling die een actieplan uiteenzet van de gelijkheid van mannen en vrouwen in de wetenschap te bevorderen: Vrouwen en wetenschap - vrouwen mobiliseren om het wetenschappelijk onderzoek in Europa te verrijken.(2)
Zij heeft tevens een European Technology Assessment Network (ETAN)(3) verslag laten opstellen over vrouwen en wetenschap in de EU.

In 1999 heeft de Raad van Ministers van Onderzoek een resolutie aangenomen over vrouwen en wetenschap, waarbij hij de lidstaten uitnodigde om een dialoog aan te gaan, om nationaal beleid en prestaties op dit gebied te benchmarken en om de beste praktijken uit te wisselen.

Veel lidstaten en geassocieerde landen hebben
positieve-actieprogramma's gelanceerd om de deelname van vrouwen in de wetenschap te bevorderen. De maatregelen variëren van steun aan lokale empowermentiniviatieven tot het bevorderen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in andere beleidsterreinen.

Het verslag geeft voor de eerste keer een overzicht van alle maatregelen en beleid op lokaal, nationaal en Europees niveau om de deelname van vrouwen aan wetenschappelijke loopbanen en onderzoek te bevorderen. Het zal bijdragen tot het stimuleren van het debat, alsmede tot de verspreiding en de uitwisseling van informatie op dit gebied.

De werkgroep zal de acties die door de Europese Unie genomen zijn presenteren en een debat stimuleren over de werkelijke situatie van vrouwen in de wetenschap (openbaar en particulier), alsmede over verdere initiatieven en toekomstige projecten, zoals het platform voor netwerken van vrouwelijke wetenschappers.

Het volledige verslag is beschikbaar op

http://www.cordis.lu/improving/women/helsinki.htm

(1)
Deze omvatten de 15 EU lidstaten en Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, IJsland, Israël, Letland, Litouwen, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije.

(2)
http://www.cordis.lu/improving/women/documents.htm.

(3)
Te vinden op hetzelfde internetadres.