Gemeente Amsterdam


---
|
Grace-theater krijgt nieuwe theaterfunctie

Grace-theater krijgt nieuwe theaterfunctie

Het college van B en W heeft ingestemd met een principeakkoord tussen de gemeente en de curator over het Grace-theater aan de ArenA Boulevard. De curator verkoopt het theater aan het Gemeentelijk Grondbedrijf. Het Grondbedrijf zal een huurcontract sluiten met de Heineken Music Hall (HMH) voor een periode van 30 maanden. Na deze periode wordt het theater afgebroken en wordt de grond bouwrijp gemaakt voor de realisatie van het GETZ Entertainment Center. De voordelen van de doorstart van het Grace-theater voor het ArenA Boulevard-gebied zijn groot. De culturele functie en de samenwerking met de andere partijen aan de ArenA Boulevard blijven zo behouden. Daarnaast biedt het tijdelijke theater een goed uitgangspunt voor de ontwikkeling van GETZ.

De komende 30 maanden wil de Heineken Music Hall 200 evenementen in het theater presenteren. HMH denkt te programmeren met toerende theaterproducties (Doornroosje, Romeo & Juliet), cabaret, popconcerten tot 1500 bezoekers, festivals (The Night of the Guitar (ode aan Jimi Hendrix), Two 77 Splash), dance events in combinatie met de naastgelegen HMH en bedrijfsevenementen. HMH gaat daarnaast een samenwerkingsverband aan met Cosmic en Paradiso (met Imagine IC het beoogde cultuurcluster voor GETZ). HMH wil hiermee bijdragen aan verbreding van het theateraanbod voor Amsterdam Zuidoost.

Door tegenvallende kaartverkoop en financiële problemen viel voortijdig het doek voor de musical Grace. Het college besloot in februari jl. een voorstel uit te laten werken voor een doorstart van het tijdelijke theater met alternatieve programmering. Randvoorwaarde hiervoor was dat dit geen extra beslag zou leggen op de cultuurbegroting. Op 12 maart 2002 is het faillissement uitgesproken over Maaster Theaterproducties BV. De curator heeft de mogelijkheden onderzocht de activa, waaronder het gebouw, te verkopen. Gezien de aard van het gebouw lag een doorstart als theater het meest voor de hand. Het geven van een andere bestemming aan het gebouw zou leiden tot intensieve verbouwingen en een nieuw vergunningentraject, wat weer zou leiden tot aanzienlijke vertraging en onzekerheid over de daadwerkelijke exploitatiemogelijkheden. De curator gaf aan op korte termijn tot een akkoord te willen komen. Er bleef toen één serieuze kandidaat over voor het exploiteren van het theater, de Heineken Music Hall.

Amsterdam, 6 juni 2002 Paul van Yperen

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-06-2002