---

Ministerie van Defensie



---

Herinneringsmedailles uitgereikt aan luchtmachtpersoneel

06-06-2002

Uit handen van de Commandant Tactische Luchtmacht, generaal-majoor F.W. Oliemans, hebben op Divulje Barracks bij Split in Kroatië 118 Nederlandse luchtmachtmilitairen en 16 Roemeense militairen gisteren (5 juni 2002) de Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen. De militairen behoren grotendeels tot het 298 Squadron van de vliegbasis Soesterberg dat sinds december 2001 in Split verblijft.

Het detachement bestaat uit vier CH-47 Chinook-transporthelikopters en zon 150 militairen. De helikopters voeren bij noodgevallen vluchten uit ten behoeve van het Immediate Response Team. Voor dit doel staat bij het militair hospitaal in Sipovo in Bosnië 24 uur per dag een Chinook-helikopter gereed. Ook voeren de Chinooks transportopdrachten uit.

Op 1 juli wordt het detachement afgelost door het 300 Squadron. Vanaf die datum opereert het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht niet langer vanuit Split in Kroatië, maar vanuit Bugojno in Bosnië. De oorspronkelijke inzet van vier Chinook-helikopters wordt teruggebracht tot twee Cougar-helikopters. De beslissing om het detachement te verhuizen is genomen uit doelmatigheidsoverwegingen. De helikopters zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Multinationale Divisie South West van de SFOR-vredesmacht onder commando van de Nederlandse generaal-majoor Van Diepenbrugge.