Gemeente Hoogeveen


---

6 juni 2002

Bureau Toezicht neemt controle op GFT-afval over van milieupolitie

Bureau Toezicht heeft deze week de controle op het juist aanbieden van groente- fruit- en tuinafval (GFT) overgenomen van de milieupolitie. De milieupolitie krijgt zo meer ruimte voor het opsporen van het clandestien storten en branden van afval. Bovendien heeft de milieupolitie ook de handen vol aan andere taken. Het Bureau Toezicht heeft qua menskracht ruimere mogelijkheden. Het toezicht op de aanbieding van GFT-afval wordt daardoor scherper.

De daadwerkelijke controle gebeurt door de beladers van de huisvuilwagens. Zij hangen bij een overtreding een gele kaart aan de afvalduobak. Op die kaart wordt duidelijk gemaakt welke overtreding is begaan. Na twee gele kaarten stuurt Bureau Toezicht een waarschuwingsbrief. De eerstvolgende keer controleert Bureau Toezicht de duobak. Bij de vierde overtreding volgt een proces-verbaal. De boete bedraagt 45.

De overtredingen waarop wordt gecontroleerd zijn:
* het vervuilen van het GFT-afval met restafval
* het ontbreken van een tussenschot in de duobak
* het plaatsen van afval naast de duobak

* het te zwaar beladen (meer dan 80 kilo)
* het te vol stoppen van de container waardoor het deksel blijft openstaan.

Zuiver scheiden

Deze permanente controleactie bestaat sinds september 1999 onder de naam 'Zuiver scheiden: goed voor milieu en portemonnee'. Aanleiding om de actie te beginnen was destijds het steeds verder dalende aanbod van GFT-afval en de vervuiling van dit afval; er zat steeds meer gewoon huisvuil bij.

In 1999 was het percentage zuiver GFT-afval 25 procent van de totale hoeveelheid opgehaald afval. Het doel was om met de actie een GFT-aanbod van 40 procent te halen. Dat is inmiddels gelukt.

Met de actie 'Zuiver scheiden: goed voor milieu en portemonnee' wil de gemeente bereiken dat zo min mogelijk restafval naar Essent Milieu moet voor verbranding. De gemeente bevordert zo veel mogelijk hergebruik van materialen (onder andere oud papier, glas, blik, electrische apparaten, textiel etc.) en compostering. Dat is veel goedkoper dan verbranding en ook beter voor het milieu. Voor GFT-afval betaalt de gemeente Essent Milieu ruim 60 per duizend kilo. Restafval (alles wat niet gerecycled of gecomposteerd kan worden) kost bijna 120 per ton.

Hoe lager de gemeentelijke rekening voor het verwerken van het afval, des te beter dit is voor de portemonnee van de burger. Immers, de kosten voor afvalverwerking worden volledig doorberekend in de afvalstoffenheffing.

© Copyright Gemeente Hoogeveen