BNSP

Waterrijke Toekomst. Inrichtingsprincipes voor Rivierenland 21

Janneke Hagens, Eveline van Leeuwen en Ilya Musters zijn met hun scriptie Waterrijke Toekomst. Inrichtingsprincipes voor Rivierenland 2150 de winnaars van de BNSP-scriptieprijs. Tijdens de Plandag 2002 in Dordrecht hebben zij de cheque van 1250 euro en een oorkonde ontvangen uit handen van BNSP-voorzitter Jan Laan. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat studenten van de Leergroep Landgebruiksplanning van Wageningen Universiteit de BNSP-scriptieprijs winnen.
Twee andere scripties krijgen een eervolle vermelding van de jury. Het gaat om:
Genetica, nanotechnologie en robotica. Invloeden op de ruimtelijke ordening en planologie van Robin Mensink en Thomas van der Zande, van de Saxion Hogeschool IJsselland en
Planning bij Schiphol. Open besluitvorming versus structurele afhankelijkheid van William Smit, van de Universiteit van Amsterdam.
De jury, bestaande uit drs. Henk Licher (voorzitter), ing. Lammy G. Garming MPM, drs. Peter Donkersloot, ir. Wim H. de Hoop en dr. Albertine M.L. van Diepen denkt dat de winnende scriptie Waterrijke Toekomst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de discussie over de toekomst van het rivierengebied. Daarom verdient zij de aandacht van alle betrokkenen bij het waterbeleid. De waarde van deze scriptie, zo vindt de jury, ligt in de zichtbaar gemaakte concreetheid van mogelijke gevolgen van in gangzijnde ontwikkelingen. De studie bouwt bruggen naar een meer integrale benadering van de ruimtelijke orde in Nederland. Het maakt duidelijk hoeveel er nog te doen valt als het over maatschappelijke sturing van geschetste processen gaat. De scriptie is, aldus de jury, een geslaagde poging van een planologische oefening pur sang, namelijk om de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen ten dienste te staan met een verkenning van maatschappelijke processen en de ruimtelijke consequenties en inkadering daarvan in beeld te brengen. De keuze drie scenarios te schetsen in 2150 en vanuit het heden te bezien hoe daar technisch en maatschappelijk te komen, getuigt van inlevingsvermogen en een vooruitziende blik. De aanpak laat zich lezen als realistische sciencefiction. Hoewel het jaar 2150 ver weg lijkt, weten de schrijvers, gebaseerd op brede kennis en helder verwoord, een appèl te doen op de realiteitszin. De scenarios geven blijk van een realistische, concrete kijk op mogelijke toekomsten. Ze stimuleren tot leren, genereren nieuwe gedachten en vragen en dragen bij aan bewustwording.
De BNSP heeft de scriptieprijs in het leven geroepen, om de relatie tussen onderwijs, beroepspraktijk en beroepsorganisatie te versterken. Studenten stedenbouw en/of planologie van een aantal opleidingen
1)kunnen met hun afstudeerscripties meedingen naar de prijs. Inschrijvingen kwamen dit jaar vanuit 6 opleidingen. Hierbij waren zowel universiteiten als hogescholen en zowel stedenbouwkundigen als planologen vertegenwoordigd. De BNSP is blij met deze brede belangstelling; voor de jury maakt het het kiezen niet eenvoudiger! Deze wordt geconfronteerd met de volle breedte van en de onvergelijkbaarheid van producten binnen het vakgebied. In zijn beoordeling heeft de jury gelet op originaliteit, diepgang, realiteitszin en presentatie én naar de betekenis van de scriptie voor de beide vakgebieden stedenbouw en planologie.
De BNSP, de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen, is in 1998 ontstaan uit het samengaan van de 62 jarige Bond van Nederlandse Stedenbouwkundigen (BNS) en de 7 jarige Bond van Nederlandse Planologen (BNP). De BNSP telt circa 900 persoonlijke leden en kent een groeiend aantal bureauleden en institutionele leden en begunstigers. De BNSP streeft naar een hoog niveau van beroepsuitoefening en vakdeskundigheid. Ruimtelijke ordening is van belang; het raakt eenieder. Het is zaak samenwerking te bevorderen en kennis en deskundigheid uit te wisselen, zowel binnen de eigen beroepsgroep, maar ook onder meer richting overheid, marktpartijen en onderwijsinstellingen. De BNSP-scriptieprijs, gericht op de jonge professionals, is één van de BNSP-activiteiten die daartoe kan bijdragen.
Katholieke Universiteit Nijmegen (planologie), Universiteit Wageningen (planologie), Universiteit Utrecht (planologie), Universiteit van Amsterdam (planologie), Rijksuniversiteit Groningen (planologie), Saxion Hogeschool IJsselland (planologie), Hogeschool Utrecht (planologie), Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer Breda (planologie), Technische Universiteit Delft (stedenbouw), Technische Universiteit Eindhoven (stedenbouw), Hogeschool voor de Kunsten Academie van Bouwkunst Amsterdam (stedenbouw), Hogeschool voor de Kunsten Academie van Bouwkunst Rotterdam (stedenbouw), Hogeschool Katholieke Leergangen Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg (stedenbouw).