Landelijke Studenten Vakbond


40% van UU-studenten heeft RSI

RSI-golf onder Utrechtse studenten

Utrecht, 11 juni 2002 -- Utrecht, 11 juni 2002 - Woensdag 12 juni wordt het onderzoek Computerfaciliteiten aan de Universiteit Utrecht, uitgevoerd door onderzoeksbureau Argos, aangeboden aan het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek hebben betrekking op RSI. Bijna 40 % van de ondervraagde studenten heeft last van RSI-klachten.

Het percentage van 40% is zeer zorgelijk. Sommige studenten zitten 25 uur per week achter de computer, terwijl de werkplek niet altijd geschikt blijkt te zijn. Er moet meer zorg besteed worden aan het informeren van studenten over RSI en werkplekken moeten ergonomisch ingericht worden. Sommige studenten moeten op krukjes achter de computer werken, dat kan echt niet, aldus USF-voorzitter Marlies Strieder. Wij hopen dat door het onderzoek de faciliteiten versneld verbeterd zullen worden en dat er nu echt actie ondernomen zal worden.

De directe aanleiding van het onderzoek waren de vele zaken en vragen die bij het USF Studentensteunpunt binnenkwamen over RSI, RSI aanverwante klachten en andere computergerelateerde klachten. Uit een inventarisatie van de LSVb eerder dit jaar bleek al dat het slecht gesteld is met het ARBO-beleid van de meeste universiteiten. Maar cijfers op het gebied van RSI klachten op de Universiteit Utrecht waren nog niet eerder voorhanden.

Argos is een onderzoeksbureau door en voor studenten. Het studentenonderzoeksbureau is opgericht door USF Studentenbelangen en Stichting OER. Het onderzoeksbureau probeert door middel van onderzoek bepaalde knelpunten binnen de Universiteit Utrecht aan het licht te brengen die het studeerklimaat (negatief) beïnvloeden.

Contact

©2000-2003 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.