Ingezonden persbericht


Eerste Bouw(Ned)steen in Leeuwarden op weg naar digitalisering in de bouw

Op dinsdag 11 juni werd bij Syntens Leeuwarden de eerste BouwNed workshop gegeven. Binnen het branche programma van 'Nederland gaat digitaal' werd recent een overeenkomst gesloten met BouwNed. BouwNed vertegenwoordigd zo'n 4000 bouwondernemingen. Een belangrijke bedrijfstak in Nederland met een eigen karakter. Syntens zal, in nauwe samenwerking met de branche, voorlichting geven over automatisering en internet toepassingen.


Om 13.00 uur namen zeven vertegenwoordigers van bouwbedrijven achter de laptops in de E-room plaats. De deelnemers bleken over een bovengemiddelde computervaardigheid te beschikken. Betalen en bestellen van materialen via internet werd door bijna alle deelnemers reeds gedaan. Het overtuigen van de voordelen van internet was eigenlijk nauwelijks nodig.
Belangrijkste spreker op de bijeenkomst was de heer Henk Waaijenberg van BouwNed. Sinds het begin van de jaren 80 is hij bezig met het gebruik van computers in de bouw. Zijn ervaring en toegespitste voorbeelden maakte de deelnemers enthousiast om meer te gaan doen. Bijvoorbeeld de toepassing van de webcam voor communicatie over bouwtekeningen. Ook de benchmark waarmee de eigen automatisering kan worden vergeleken met die van branchegenoten wekte belangstelling. Ervaringen over het kiezen van sofware werden uitgewisseld. Het maken van software keuzes blijkt niet eenvoudig. Uitwisseling van data tussen verschillende applicaties levert veel voordelen op. Zowel binnen het eigen bedrijf als met derden wil men data delen. Ketenintegratie is hier van groot belang.
Om 18.00 uur werd de workshop afgesloten. Nuttige en leuke site adressen werden uitgewisseld. De evaluaties bevestigden de geslaagde middag. Drie ondernemingen gaven zich direct op voor een adviestraject, drie anderen gaan een vervolg workshop volgen en willen een eigen website.

Andere plaatsen worden na de bouwvak vakantie aangedaan. De korte voorbereidingstijd en de jonge samenwerking met BouwNed vroeg hier en daar om improvisatie. Wij vertrouwen er op dat de volgende bijeenkomsten steeds beter zullen gaan. Collega's in Leeuwarden hartelijk dank voor jullie inzet. Namens de coördinatoren voor BouwNed, Hans Versloot en Gerard Odenkirchen