NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

recensie-exemplaar Volc te voet

persbericht Utrecht, 6 juni 2002

Reserveer nu uw recensie-exemplaar !

Volc te voet
Gevolgen van de Guldensporenslag voor de opkomst van de burgerij in de Noordelijke Nederlanden

Guldensporenslag 1302-2002
Ook in Nederland herdacht! (zonder lied!)

Op dinsdag 11 juni wordt in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch herdacht dat bijna 700 jaar geleden bij Kortrijk de Guldensporenslag plaatshad. Deze beroemde slag had niet alleen grote sociale en politieke gevolgen in Vlaanderen maar ook in verschillende Noord-Nederlandse steden. Hierover verschijnt een boek, getiteld 'Volc te voet. Gevolgen van de Guldensporenslag voor de opkomst van de burgerij in de Noordelijke Nederlanden'. De eerste exemplaren hiervan worden tijdens een informatieve bijeenkomst aangeboden aan de heer Guy Janssens, vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering, aan mr. F. Houben, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, de heer Frans Destoop, Eerste Schepen van de stad Kortrijk, aan de heer Michel Delesalle, beleidsmedewerker van de Administratie Buitenlands Beleid van de Vlaamse Gemeenschap, en aan mevrouw dr. Els Ruijsendaal, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond.

Op 11 juli 2002 is het precies zevenhonderd jaar geleden dat bij Kortrijk een prestigieus Frans ridderleger vernietigend verslagen werd door een legertje van vooral Vlaamse ambachtslieden en boeren. Naar de vergulde sporen van de ridders die op het slagveld achterbleven en door de overwinnaars triomfantelijk als oorlogsbuit werden meegenomen, is deze slag later de Guldensporenslag genoemd.

In Vlaanderen speelt de Guldensporenslag een belangrijke rol in de collectieve herinnering. Dat is in Nederland veel minder het geval. Toch blijkt deze slag ook in verscheidene steden in de Noordelijke Nederlanden belangrijke gevolgen te hebben gehad voor het zelfbewustzijn van een groep burgers die tot dan toe van invloed op de stadsbesturen verstoken was gebleven. In sommige gevallen heeft daarna deze 'lagere burgerij', verenigd in ambachtgilden, ook zekere politieke rechten weten te verwerven.

In 'Volc te voet. Gevolgen van de Guldensporenslag voor de opkomst van de burgerij in de Noordelijke Nederlanden', van de hand van dr. Martin de Bruijn en dr. Charlotte Broer, worden de reacties en doorwerking beschreven van de slag in een aantal belangrijke Noord-Nederlandse steden, te weten Utrecht, 's-Hertogenbosch en Groningen. Deze studie, waarvoor het initiatief is genomen door de Vlaams-Nederlandse Werkgroep Volkscultuur, onder voorzitterschap van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, is een bijdrage aan de herdenking van een gebeurtenis die in later tijd vooral in het Zuiden weerklank heeft gevonden, maar ook in het Noorden zijn invloed heeft gehad.
---
Voor meer informatie over deze publicatie en de presentatie op 11 juni in 's-Hertogenbosch kunt u contact opnemen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, F.C. Dondersstraat 1, 3572 JA Utrecht, tel. 030 - 276 02 44,
fax 030 - 273 61 11, e-post: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl (mw. dr. C. Broer).


06 jun 02 15:18