Gemeente Schagen


11-06-2002
Beeldkwaliteitplan
Een wereld achter de schermen

Een wereld achter de schermen
Beeldkwaliteitplan

Het beeldkwaliteitplan voor het centrum van Schagen heeft tot doel de bescherming en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het centrum. Het plan dient dus als afwegingskader voor bouwaanvragen en geeft tevens principes aan voor wat betreft de inrichting van de openbare ruimten.

Het beeldkwaliteitplan is een ideaalbeeld. In die zin is het plan een leidraad voor de gemeente om de aanwezige leef/bouwkwaliteit in het centrum te waarborgen en zelfs naar een hoger plan te tillen. Handhaving en versterking van de karakteristieke waarden van het centrumgebied wordt door iedereen van belang geacht. Het gaat daarbij niet alleen om het behoud van de stedenbouwkundige structuur en de beeldbepalende bebouwing, maar ook om ontwikkelingen waarbij nieuwe elementen aan het stadsbeeld worden toegevoegd. Al deze aspecten moeten getoetst worden om te kijken of een ingreep de specifieke kwaliteit van de omgeving niet aantast door niet in overeenstemming te zijn met de architectuur van de bebouwing of de inrichting van de openbare ruimten. Een klankbordgroep bestaande uit inwoners uit alle geledingen van Schagen heeft actief meegewerkt aan de totstandkoming van het beeldkwaliteitplan.

Meepraten

Omdat u als bewoner sterk betrokken bent bij de woonomgeving van het centrum van Schagen is het voor de gemeente belangrijk om uw mening over het beeldkwaliteitplan te kennen. Op deze manier kunt u gezichtspunten, die wellicht over het hoofd zijn gezien, naar voren brengen. Tevens kunt u als inwoner van Schagen aangeven wat u minder geslaagd vindt in het plan of wat juist de nadruk moet krijgen volgens u. Kortom, u kunt uw ideeën over het plan aan de gemeente kenbaar maken. Hiertoe belegt de gemeente een drietal informatieavonden.

Uitnodiging

Voor deze informatieavonden nodigt de gemeente u van harte uit. De avonden vinden plaats in de raadszaal van het gemeentehuis aan de Laan op maandag 17, woensdag 19 en maandag 24 juni en beginnen om 19.30 uur. Burgemeester G. Westerink leidt de avonden.

Maandag 17 juni
Op de maandag wordt het totale plan aan u voorgelegd in de vorm van een analyse. Aan de orde komen zaken als: de historische situatie, de ontwikkelingsperioden vanaf ruwweg achtienhonderd tot nu , de indeling naar gebiedsfuncties (winkelgebied, aanloopgebied, groene delen etc.), de bereikbaarheid van het centrum en de parkeervoorzieningen, de stedebouwkundige structuur, de bebouwingsstructuur, stellingen over het geheel, een indeling in deelgebieden, de historische waterstructuur, de inrichting van de openbare ruimte (in verleden en heden), de groenstructuur, het straatmeubilair en bijzondere
aandachtsgebieden (makado, langestraat, nieuwstraat, kerkepad, magnusbuurt, roggeveenstraat, hofstraat, laan, hoep, laagzij, gracht, muziektuin, noord/havenstraat).
De suggesties die door u worden aangedragen op deze bijeenkomst worden direct beantwoord of meegenomen in de uiteindelijke weging van het plan. Op deze avond wordt toelichting gegeven door dhr. K. Kramer namens de klankbordgroep en de heer K. Kuikman van de gemeente Schagen.

Woensdag 19 juni
Op woensdag is het woord aan de architectuur. Alle reeds aanwezige bouwstijlen in het centrum passeren de revue. Tevens wordt aangegeven hoe men vernieuwing of aanpassing van bestaande bouw architectonisch afstemt op de bestaande bebouwing en waarom men dit doet. Architect dhr. R. Lanswijer van KuiperCompagnons neemt u mee op deze reis. Ook hier zijn suggesties welkom.

Maandag 24 juni
Het gebruik van de openbare buitenruimte staat centraal op maandag de 24ste. Dit aspect krijgt veel aandacht omdat het de centrumbewoners en -gebruikers direct raakt in hun beleving en het gebruik van het centrum. Aspecten als parkeren, groenvoorziening, veiligheid, winkelvoorziening en dergelijke komen aan de orde. De heer J. van Kleef van KuiperCompagnons neemt deze presentatie voor zijn rekening. Ook hierover kunt u uw gedachten uiten.

Verder

Na deze informatieronden worden het beeldkwaliteitplan en alle suggesties in een evaluatieavond (na de zomer) nogmaals tegen het licht gehouden, zodat alle informatie uit dit voortraject in de besluitvorming over een herziene versie van het
beeldkwaliteitplan kan worden meegenomen.
Na vaststelling van het beeldkwaliteitplan door de Raad van de gemeente Schagen kan deze als beleids- en toetsingskader fungeren voor ruimtelijke plannen en voor een welstandsnota.

Meebeslissen

De gemeente laat u als inwoner op deze manier meebeslissen over de toekomst van de plaats waarin u woont en leeft. Laat de gemeente niet in de kou staan, maar toon uw betrokkenheid door te komen op de informatieavonden op 17, 19 en 24 juni.

N.B. U kunt het beeldkwaliteitplan nalezen op de website van de gemeente: www.schagen.nl . Downloaden kan natuurlijk ook.