Landelijke Huisartsen Vereniging

Brief van Bas Vos aan de leden over het onderhandelingsresultaat

Geachte leden,

Het doet ons als bestuur groot genoegen u te kunnen mededelen dat de onderhandelingen met Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS afgelopen week hebben geresulteerd in het bereiken van ons eerste doel. ZN en VWS zijn met ons een raamakkoord overeengekomen voor een vergoeding van de ANW-inzet van huisartsen van Ä 45,38 per uur en wel met ingang van 1 juli 2002. Daarmee is de directe aanleiding voor het voeren van acties, zoals door de ledenvergadering op 21 maart besloten, wat het bestuur betreft, verdwenen. Het bestuur zal dit raamakkoord dan ook met een positief advies voorleggen aan haar leden op 20 juni aanstaande.

Het betreft een akkoord op hoofdlijnen. De details zullen in onderling overleg worden ingevuld. Vast staat wel dat de betalingen van de uurhonoraria in beginsel via de Huisartsen Diensten Structuren (HDS) zullen lopen. Voor huisartsen die nog niet in een HDS kunnen functioneren, zal een vergelijkbare honorering worden gerealiseerd.

Daarnaast is de eerste stap gezet in een gezamenlijke aanpak van het huisartsentekort in Nederland. Het heeft mij zeer verheugd, dat nu ook VWS en ZN hun verantwoordelijkheid nemen bij het oplossen van dit maatschappelijk probleem.

Hay

Bij ons aantreden op 1 februari jl. lag er een keiharde eis dat in ieder geval de vergoeding voor uw inzet in ANW per 2003 op het niveau ìinkomensonderzoek bureau Hayî moet worden vastgesteld (É 40.000 voor 300 uren inzet). Per 2002 zou de vergoeding op 3/4e van de Hay-uitkomst moeten komen (É 30.000 voor 300 uren inzet). Dit betekent een uurbetaling van Ä 45,38.

Het akkoord houdt meer in dan de vaststelling van dit uurtarief voor het komende half jaar. De toekomst van huisartsenzorg zal het komend half jaar door een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van VWS, ZN, LHV en andere partijen onder de loep worden genomen. Daarbij zal worden gekeken naar de huisartsenopleiding, de voorwaarden waaronder instroom van huisartsen kan worden bevorderd en uitstroom kan worden beperkt. Ook het seniorenbeleid vormt hierbinnen een belangrijk onderdeel. Daarnaast buigt de stuurgroep zich over een passende financieringsstructuur voor de huisartsenzorg. Een totale inkomensherijking van huisartsen zal daar integraal onderdeel van uitmaken.
Op 1 januari 2003 moet overeenstemming zijn bereikt over het totale pakket van maatregelen inclusief de inkomensontwikkeling van de huisarts, waaronder een verdere verbetering van de uurvergoeding voor de ANW-diensten.

De ëNachtíin het najaar

Het Bestuur heeft besloten de ëNacht van de huisartsí uit te stellen naar dit najaar. Dan zal het thema niet zozeer de acties betreffen, maar de toekomst van de huisartsenzorg. U zult daar opnieuw voor worden uitgenodigd. De aangekondigde CD-ROM zal met die nieuwe uitnodiging worden meegezonden.

Ik kan me voorstellen dat er bij u nog vele vragen leven of rijzen over de verdere uitwerking van dit raamakkoord. Een aantal daarvan zijn ons inmiddels gesteld. Bijgaand treft u een lijst met die vragen aan inclusief het bijbehorende antwoord. Mocht u daarnaast nog vragen hebben, dan kunt u die stellen via de site of via de fax. We zullen toezien op een snelle beantwoording.

Het bestuur beschouwt dit onderhandelingsresultaat als een startpunt. Dit punt zouden we niet hebben bereikt zonder uw loyale steun. Die steun heb ik persoonlijk ook sterk ervaren, waarvoor ik u oprecht bedank. Tenslotte vergroot eendracht de kans op succes aanzienlijk bij het verwezenlijken van zoín belangrijk doel.

Met vriendelijke groet,

Bas Vos,

voorzitter LHV


---
==

Vragen en antwoorden over het raamakkoord

Wat is er afgesproken?

De LHV Ledenvergadering van 20 december 2001 heeft de aanbevelingen van het rapport Hay als doelstelling gekozen. Dat betekent dat we voor de ANW-diensten een honorering eisen van Ä 18.253/jaar. Dat is per uur Ä 60,85 per uur.

In 2002 moest daarvan conform de LV 20 december 2001 75% worden binnengehaald. Dat is Ä 45,38 per uur. Dat is exact het bedrag dat nu is afgesproken.

Wat betekent dit voor een normpraktijk?

Uitgangspunt in de normpraktijk volgens Hay is dat een huisarts 300 uur per jaar voor ANW-diensten wordt ingezet. Tegen het uurtarief van Ä 45,38 betekent dit Ä 13.614,= per jaar, hetgeen overeenkomt met F 30.000 per jaar.

Als je binnen de post veel consulten per uur moet maken, lever je in. Klopt dat?

De Huisartsen Diensten Structuur (HDS) vervult een cruciale functie in de toekomst van de ANW-diensten. Zij stellen voor hun werkgebied een integrale begroting op. Deze begroting bestaat uit de kosten van de infrastructuur (assistentie, gebouw, vervoer) en uit de inkomensvergoeding van de huisartsen. Op basis van bereikbaarheids- en beschikbaarheidseisen die vanuit de kwaliteit worden gesteld, zal door de HDS worden aangegeven hoeveel uren huisartseninzet benodigd is. Uiteraard ligt er een directe relatie met de productieverwachting en de geografische ligging.

Over de afrekening van de HDS jegens de patiÎnten zijn eveneens afspraken gemaakt, maar die zijn feitelijk niet van invloed op de honorering van de huisartsen. Later zal daarover door het bestuur inzicht worden gegeven.

Betaling Particulieren inbegrepen?

Via de benadering met een integrale begroting van de HDS worden automatisch de particuliere betalingen gerealiseerd. Dit betekent dat er niet meer anders dan via de HDS-en particuliere notaís kunnen worden uitgestuurd. Voor het praktijkkostendeel begrepen in de ANW-vergoeding, zullen de tarieven in de dagzorg moeten worden verhoogd.

Deze afspraken gelden voor Huisartsen Dienstenstructuren. Wat geldt daarbuiten?

Inmiddels zijn 98 van de 107 vereiste huisartsenposten opgezet. De afspraak is dat voor huisartsen die (nog) niet binnen een post kunnen werken een deal wordt gemaakt die op dezelfde wijze uitpakt als de afspraken die gelden binnen de huisartsen dienstenstructuren. Uitwerking volgt spoedig.

Wat betekent dit voor NONIís die naar een ANW spreekuur komen?

Wij gaan ervan uit, dat de afspraken zich beperken tot de eigen patiÎnten van huisartsen die in een HDS deelnemen. Voor hulpverlening aan NONIís zullen aparte afspraken worden gemaakt.

Is dit de eerste grote stap in de richting van huisartsen in dienstverband van een Huisartsenpost?

Nee. Nadrukkelijk is afgesproken dat huisartsen zelfstandig blijven werken. De Huisartsenposten huren huisartsen voor de levering van kwalitatief verantwoorde huisartsenzorg op basis van zelfstandig ondernemerschap. Het gaat dus niet om een loondienstrelatie.

Is het aantal uren ANW per huisarts op 300 gemaximaliseerd?

Nee. Dat kan per huisarts verschillen. Zoals ook voor overdag geldt dat sommige huisartsen full time en andere parttime werken.