AutoRai

11-6-2002

Mitsubishi Space Star klaar voor nieuw tijdperk

Mitsubishi heeft de succesvolle Space Star vernieuwd en verfijnd. Dankzij een flink gewijzigd front oogt de bij NedCar in Born gebouwde MPV sportief en voornaam. Ook in het interieur zijn talrijke veranderingen doorgevoerd.

De veiligheidsuitrusting is uitgebreid. Bovendien zijn twee motoren aan het gamma toegevoegd: een krachtige versie van de Di-D common-rail dieselmotor en een nieuwe 1,8-liter-benzinemotor.

De vernieuwde Space Star staat op scherp voor het volgende succesvolle tijdperk. De voorzijde trekt direct de aandacht door het nieuwe design. Bumper, grille, motorkap, zijschermen en koplampen vormen een opvallend strak geheel. Bij alle uitvoeringen is de bumper in de kleur van de carrosserie gespoten en zijn de bumperranden voorzien van stoere, zwarte beschermstrips. Ook aan de achterzijde is de auto kenmerkend anders. Bijzonder stijlvol gevormde achterlichten met ronde elementen sluiten aan bij de huidige trend op dit gebied. Op de Space Star zijn ook de nieuwe verchroomde merkemblemen aangebracht, zoals die eerder al op de Carisma te zien waren. Het interieur ademt een moderne sfeer door de nieuwe bekledingsmaterialen en kleurencombinaties. Nieuw zijn het vierspaaks stuurwiel, de middenconsole met een glad oppervlak en de console met de bekerhouders tussen de voorstoelen.

Designed for succes
Met de introductie van de Space Star in 1998 creëerde Mitsubishi eigenlijk een nieuw segment. De Space Star heeft destijds de brug geslagen tussen MPV en hatchback, in feite een cross-over voordat deze term gemeengoed werd. Tevens is deze bij NedCar in Born gebouwde auto de pionier wanneer het gaat om de zogenaamde hoge auto. Nu is zowel de hoge bouw, als het multifunctionele karakter een bekend verschijnsel in het C-segment.

De Mitsubishi Space Star biedt ruimschoots plaats aan vijf inzittenden. Hij is opvallend ruim van binnen en blinkt uit door zijn handzame buitenafmetingen. Mitsubishi spreekt al vanaf het begin van een ruimtewagen, gezinsauto en stationwagen ineen.

Dankzij de compacte buitenmaten is de Space Star bijzonder wendbaar en makkelijk te parkeren. In de lengte meet hij 4.050 mm en in de breedte
1.715 mm. Dat zijn de afmetingen van een compacte vijfdeursuitvoering. Maar door de hoogte van 1.515 mm houdt de Space Star het midden tussen een hatchback en een ruimtewagen. Dat betekent dat de inzittenden comfortabel kunnen zitten en een goed overzicht hebben op de weg. Het wat hogere dak vereenvoudigt tevens het in- en uitstappen. Ook bagage is makkelijk in- en uit te laden. De Space Star heeft zijn veelzijdige karakter behouden, terwijl het uiterlijk door trefzeker design op smaak is gebracht voor een nieuw tijdperk van succes.

Veilig en luxe
Ook in de uitrusting zijn veranderingen doorgevoerd. De twee veiligheidsgordels voorin, en de drie veiligheidsgordels achterin, zijn nu uitgevoerd met spanners (ELR) en trekkrachtbegrenzers (ALR). Standaard heeft elke Space Star nu drie in hoogte verstelbare hoofdsteunen achter. Twee airbags voor zijn eveneens standaard, zij-airbags zijn leverbaar als optie. ABS met EBD (remkrachtverdeling tussen de voor- en de achterwielen) is eveneens als optie verkrijgbaar.

115 pk HP-dieselmotor
Mitsubishi introduceert twee nieuwe motoren voor de Space Star. De eerste is een nog krachtigere versie (High Power) van de direct ingespoten 1.9 Di-D-turbodieselmotor (common-rail). Deze krachtbron levert een maximumvermogen van 85 kW/115 pk en 265 Nm vanaf 1.800 tpm. De HP-variant sprint in 10,5 seconden naar de 100 en heeft een top van 190 kilometer per uur. Deze uitvoering is verkrijgbaar naast de al in het vorige model leverbare 1.9 Di-D-motor met een maximumvermogen van 75 kW/102 pk en een hoogste koppel van 215 Nm vanaf 1.700 tpm.

Diesel rijden is zuinig rijden. Beide Space Stars diesel scoren een gemiddeld verbruik van 5,5 liter per 100 kilometer. Bij Mitsubishi gaat deze eigenschap hand in hand met voorbeeldige prestaties. De Space Star DI-D bewijst dat. Deze turbodieselmotor met elektronisch geregelde brandstofinjectie volgens het common-rail-principe, zorgt voor een verrassende souplesse en levert veel trekkracht bij lage toerentallen. Mitsubishi heeft zeer veel zorg besteed aan geluidsisolatie en vermindering van trillingen. De motorophanging in de Space Star is bijvoorbeeld speciaal afgestemd op de Di-D-dieselmotoren, waardoor deze krachtbronnen nagenoeg even stil en trillingsvrij zijn als de benzineversies.


1.8 MPI benzinemotor
Samen met de nieuwe 1,8-liter-benzinemotor kan men kiezen uit drie benzinemotoren die qua prestaties en vermogen goed bij elkaar aansluiten. Stuk voor stuk hebben de benzinemotoren vier kleppen per cilinder, die worden bediend door een enkele bovenliggende nokkenas.

De zestienkleppen 1,8-liter-benzinemotor, die de plaats inneemt van de
1.8 GDI-motor, komt aan 82 kW/112 pk. Het maximale koppel bedraagt 157 Nm bij 4.000 tpm. Aan de basis van het motorengamma staat een
1,3-liter-krachtbron met een vermogen van 60 kW/86 pk en een maximumkoppel van 120 Nm bij 4.000 tpm. De 1,6-liter-benzinemotor levert een maximumvermogen van 75 kW/102 pk en een maximumkoppel van 150 Nm bij 4.000 tpm. De 1.6- en de 1.8-benzinemotor zijn tevens verkrijgbaar met de optionele automatische versnellingsbak van Mitsubishi: de INVECS-II 4A/T. Deze versnellingsbak heeft een Sportsmode, waardoor de versnellingen ook handmatig zijn te kiezen.

Zowel de 1.9 HP DI-D- als de 1.8 MPI-motor worden leverbaar vanaf september 2002.

Uitvoeringen en prijzen
De koper kan kiezen uit drie uitvoeringen: Family, Comfort en Avance. De Family-uitvoering is al zeer compleet met onder meer van binnenuit verstelbare buitenspiegels, centrale portiervergrendeling, stuurbekrachtiging, elektronische startblokkering en een verstelbaar stuur. De Comfort- en Avance-uitvoering voegen hier onder meer afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare voorramen, kaartleeslampjes en een middenarmsteun achter aan toe. De Comfort beschikt bovendien over een middenarmsteun vóór en een opberglade onder de passagierstoel. De Avance onderscheidt zich ten opzichte van de Comfort door mistlampen voor, lichtmetalen velgen, een met leder bekleed stuurwiel en zilverkleurige portierhendels.

De Space Star 1.3 Family is leverbaar vanaf 15.995,-. De 1.6 staat voor 700,- meer in de prijslijst en de 1.8 Comfort kost 18.795,-. De als optie leverbare automatische transmissie voor de Space Star 1.6 en
1.8 vergt een bijbetaling van 1.550,-. De Space Star met direct ingespoten common-rail-dieselmotor (102 pk) is er vanaf 20.645,-. De 115 pk sterke Di-D HP-uitvoering begint bij 22.830,-.


1.3, 1.6 en 1.9 Di-D Family Diamond
Meteen al bij de introductie van de nieuwe Space Star brengt Mitsubishi een extra aantrekkelijk uitgevoerde 1.3, 1.6 en 1.9 DI-D (102 pk) Family Diamond, speciaal voor de verwende automobilist. De Space Star Family Diamond heeft standaard airconditioning, afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling, mistlampen voor, elektrisch bedienbare voorramen alsmede elektrisch verstelbare en verwarmbare spiegels.

De waarde van deze extra´s bedraagt 1.515,-. Ten opzichte van de Space Star Family betaalt de klant voor deze uitvoering slechts 695,- meer.