D66-actualiteiten uit Europa


Invasiewet VS wegens Internationaal Strafhof

11/06/2002

Geachte voorzitter,

Afgelopen week is de Amerikaanse Senaat akkoord gegaan met een voorstel dat het mogelijk moet maken om de Europese Unie met militair geweld binnen te vallen. De reden van deze onwaarschijnlijk harde provocatie is het feit dat het Internationaal Strafhof op Europese bodem wordt gevestigd. De VS zijn bereid Amerikaanse verdachten met geweld te verwijderen.

Het Europees Parlement is altijd een warm pleitbezorger geweest van het Internationaal Strafhof. Nu de VS proberen om hun succes met dit soort draconische maatregelen te blokkeren, is het belangrijk dat wij voor dit Strafhof opkomen.

Ik acht het niet erg waarschijnlijk dat de VS hun NAVO-bondgenoot Nederland daadwerkelijk zullen belegeren, maar de uitspraak van de Amerikaanse senatoren is keihard. Dit vraagt om een snelle en scherpe reactie, ook van Europa. Ik wil u derhalve vragen dit onderwerp aan de orde te stellen in het kader van de transatlantische agenda en een mogelijkheid te scheppen voor dit Parlement deze kwestie te bespreken met Hoge vertegenwoorder Solana. Mijn fractie zal een mondelinge vraag met debat voorstellen voor de komende plenaire vergadering.


---