Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Dinsdag 11 juni 2002

Uitzonderingsmaatregelen voor Belgische vissers

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua pleit voor een aanpassing van het Europees visserijbeleid in duurzame richting. "Als we nu niet de moed hebben om de sector drastisch te hervormen, zal onze visserij ten onder gaan", stelde de minister op de Europese Visserijraad van dinsdag 11 juni in Luxemburg waar de hervormingsplannen van Commissaris Fischler op de agenda stonden. Minister Vera Dua pleitte er voor een lange termijnvisie om de overbevissing en de aantasting van het mariene milieu tegen te gaan. Specifiek voor de Belgische vissers - België telt de kleinste vloot van Europa! - vraagt minister Vera Dua specifieke maatregelen: het behoud van het zogenaamde "minimum vitale" én de oprichting van een gezamenlijke inspectie- en controlestructuur voor de hele Gemeenschap.

Europese plannen rond visserijbeleid

Het Europees visserijbeleid van de afgelopen 20 jaar heeft gefaald in zijn opzet. Terwijl op een vermindering van de visserij-inspanning werd gemikt, nam in de praktijk de overbevissing van sommige bestanden toe. Er zijn teveel vaartuigen voor de beschikbare visstocks, er is een duidelijk gebrek aan doeltreffende controles en sancties.

Daarom is de Europese Commissie ervan overtuigd dat er drastische maatregelen moeten genomen worden. Deze acties steunen op volgende vijf pijlers:


- Meer wetenschappelijk onderzoek voor adviezen over visbestanden die moeten gerespecteerd worden door de Ministerraad. De jaarlijkse quota-onderhandelingen van de Europese lidstaten worden vervangen door meerjarige beheersplannen met een grotere rol voor de Commissie.


- Vermindering van de visserij-inspanning tot 60 %. Afslanken van de EU-vloot. Geen subsidie meer voor nieuwbouw. Deze wordt alleen toegelaten ter vervanging van een ander schip dat voorafgaandelijk aan de vloot onttrokken wordt. Steun is er alleen voor moderniseringswerken ter bevordering van de arbeids- en veiligheidsvoorwaarden. Lidstaten die niet voldoen aan eerder gestelde voorwaarden van Europa zouden hun Europese steun ontzegd worden, met uitzondering van sloopsteun.


- Meer controle door een ruimere toepassing van het satellietsysteem en een gezamenlijke Europese inspectieinfrastructuur.


- Streven naar een duurzame visserij door een sterkere internationale samenwerking, het aanpakken van illegale visserij en een strategie voor
partnerschappen met derde landen.


- Daarnaast zouden alle EU-vissersvaartuigen een gelijke toegang krijgen in de communautaire wateren, met uitzondering van de wateren binnen de 12- mijlszone.

Een hervorming met het oog op het behoud van een duurzame en selectieve visserij is inderdaad dringend nodig. Dit betekent dat vermindering van de visvangst en afbouw van de vloot op Europees niveau absoluut noodzakelijk is.

Duurzame visserijtechnieken moeten in elk geval gestimuleerd worden. De hervorming van het Vlaamse FIVA (investeringssteun voor visserij), die onlangs - op voorstel van minister Vera Dua - werd goedgekeurd door de Vlaamse regering ligt in deze lijn: een ecobonus van 10 % wordt toegekend bij investeringen die duurzame visserijtechnieken beoefenen.

Minister Vera Dua heeft vandaag als reactie op de voorstellen van de Commissie beklemtoond dat duurzame visserij een prioriteit is en dat het nieuwe plan op diverse punten daaraan tegemoet komt.

Anderzijds heeft België met zijn 128 vaartuigen de kleinste vissersvloot van de Europese Unie en loopt ze bij een nog verdere afbouw gevaar volledig te verdwijnen. Van 1992 tot op heden genoot België immers van een uitzonderingsmaatregel gebaseerd op een minimumleefbaarheidsdrempel, het zogenaamde 'minimum vitale'. De minister zal op de Europese Visserijraad aandringen op het behoud van deze uitzondering.

Minister Vera Dua vindt het bovendien belangrijk dat de regels van het Europees visserijbeleid over de hele Europese Unie op dezelfde wijze worden toegepast. Daarom juicht zij de plannen toe om een gezamenlijke inspectiestructuur op te richten en om de controle in de Gemeenschap op te drijven.

info : Ron Hermans, communicatie-adviseur van minister Vera Dua - tel. (02) 553 27 12
e-mail: ron.hermans@vlaanderen.be