Ingezonden persbericht


10/06/2002

Buma/Stemra scoort hogere opbrengsten uit rechtenexploitatie

Omzettoename bij Buma en verbetering van resultaat. Dalende cd-verkoop in Nederland speelt Stemra parten. Lagere beleggingsopbrengsten drukken resultaat Stemra. Buma keert meer uit aan rechthebbenden; Stemra-uitkering lager.

Hoofddorp, 10 juni 2002
De exploitatieresultaten van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben in 2001 geleden onder het slechte beursklimaat en de dalende verkoop van cd's in Nederland. Desondanks is het uiteindelijke exploitatieresultaat van zowel Buma als Stemra verbeterd. Buma zal over 2001 een hoger bedrag aan rechten uitkeren; het voor uitkering beschikbare bedrag bij Stemra is gedaald. Dit meldt Buma/Stemra in het vandaag gepubliceerde jaarverslag 2001.

Buma
Buma heeft in financieel opzicht een positief jaar achter de rug. Er is een bedrag van ¤ 96,2 miljoen beschikbaar voor repartitie tegenover ¤ 88,2 miljoen in 2000. Als percentage van de omzet is dat 101,5% (2000: 101,0%). De omzet is met 8,5% gestegen tot ¤ 94,8 miljoen (2000: ¤ 87,3 miljoen). Alle sectoren hebben aan de groei bijgedragen. Ook de sectoren die in 2000 een daling moesten incasseren, toonden groei. De inspanningen die zijn gedaan om de bewerking van de markt te intensiveren hebben aan de bevredigende ontwikkeling bijgedragen. Het kostenniveau is ¤ 11,9 miljoen (2000: ¤ 11,2 miljoen). Het exploitatieresultaat bedraagt ¤ 9,5 miljoen negatief (2000: ¤ 8,7 miljoen negatief). Door het negatieve beleggingsklimaat zijn de beleggingsopbrengsten (financieel resultaat) gedaald tot ¤ 9,6 miljoen (2000: ¤ 10,3 miljoen). Na aftrek van een negatief bijzonder resultaat van ¤ 1,0 miljoen (2000: ¤ 2,7 miljoen negatief) resteert een resultaat van ¤ 923.000 negatief ten opzichte van ¤ 1,2 miljoen negatief in 2000.

Stemra
Bij Stemra is voor repartitie een bedrag van ¤ 69,8 miljoen beschikbaar, een daling van ¤ 0,8 miljoen in vergelijking met 2000. Als percentage van de omzet is het voor repartitie beschikbare bedrag gestegen van 101,9% in 2000 naar 102,7% in 2001. De omzet van Stemra is in 2001 gedaald tot ¤ 67,9 miljoen (2000: ¤ 69,3 miljoen). Bijna alle omzetsectoren hebben een achteruitgang moeten incasseren. Vooral de kleinere afzet van cd's in Nederland - zowel in aantallen als in geld - heeft hieraan bijgedragen. Ook de andere sectoren moesten genoegen nemen met lagere opbrengsten. De kosten bedragen ¤ 9,4 miljoen. In combinatie met de lagere opbrengsten is er een ongewijzigd exploitatieverlies van ¤ 4 miljoen. Ook voor Stemra geldt dat de beleggingsopbrengsten teleurstelden. Er is een winst uit gewone bedrijfsuitoefening behaald van ¤ 1,6 miljoen (2000: ¤ 1,9 miljoen). Na verwerking van het bijzondere resultaat van ¤ 1,9 miljoen negatief (2000: ¤ 2,3 miljoen negatief) resteert een exploitatietekort van ¤ 267.000 (2000: ¤ 359.000).

Uitkeringen opnieuw hoger dan omzet
Het hogere bedrag dat Buma voor uitkering ter beschikking heeft is rechtstreeks het gevolg van de succesvolle marktbewerking van het afgelopen jaar. De omzet is daardoor met 8,5% gestegen. Stemra is geconfronteerd met een teruggang in alle sectoren maar werd het zwaarst getroffen door de aanhoudende daling van de cd-verkoop in de Nederlandse markt. Dit drukt zwaar op de exploitatie van het mechanisch recht. Buma/Stemra houdt daarom vast aan de strategie om tot structurele samenwerking te komen met andere (rechten)organisaties in binnen- en buitenland. Dit is van belang voor het zo efficiënt mogelijk continueren van de exploitatieactiviteiten. Dankzij het onverminderd scherpe beheer van de beschikbare financiële middelen konden alle kosten worden gefinancierd uit de baten en de beleggingsopbrengsten.

MusicLicensor in 2002 van start
In de loop van 2002 zal MusicLicensor van start gaan. MusicLicensor beoogt een centrale plek te worden tussen rechthebbenden enerzijds en partijen die muziek op internet willen aanbieden en distribueren anderzijds. Music Licensor wil alle bijkomende rechten regelen voor de muziekgebruiker aan de ene kant en voor de rechthebbenden aan de andere kant. Het ontbreken van zo'n model of organisatie heeft mede bijgedragen aan het grote aanbod van illegale producten op het net.

De besturen van Buma en Stemra hebben inmiddels het licht op groen gezet voor de invulling van deze makelaar-in-rechten organisatie. Op basis van een business plan is aan het einde van het verslagjaar besloten Music Licensor bv op te richten. Er lopen momenteel onderhandelingen met de platenindustrie en andere rechthebbenden om de beschikking te krijgen over een beperkt repertoire om het concept uit te testen.

Vooruitzichten
Buma/Stemra blijft in 2002 onverminderd zoeken naar nieuwe manieren om bedrijfsprocessen efficiënter en goedkoper te maken, en de organisatie flexibeler, slagvaardiger en meer servicegericht. Nieuwe initiatieven, zoals MusicLicensor, zijn hierbij van groot belang. De uitbreiding van de doelgroepen is een andere benadering om de opbrengsten uit de rechtenexploitatie te verhogen. Het oog blijft gericht op de rechthebbenden en hun belangen. Zij zijn het die bescherming verdienen en een stabiele bron van inkomsten. Het zijn hun muziekwerken die voor Buma/Stemra de inspiratie vormen om in 2002 de bedreigingen met nog meer vastberadenheid tegemoet te treden.

Hoofddorp,10 juni 2002
De directie van Buma/Stemra

Voor nadere informatie:
George Knops, Public Relations, telefoon (023) 799 75 79

Informatie voor de redactie:
Buma/Stemra is de organisatie in Nederland die de belangen behartigt van ruim 600.000 componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. Meer dan 13.000 van hen zijn rechtstreeks aangesloten. De overigen zijn buitenlandse rechthebbenden voor wie Buma/Stemra in Nederland de belangen behartigt. De exploitatie van hun muziekrechten was in 2001 goed voor een opbrengst van ¤ 162,7 miljoen (2000: ¤ 156,7 miljoen).

De Vereniging Buma houdt zich bezig met het uitvoeringsrecht van muziekwerken, zoals in het geval van optredens, uitzendingen via radio en televisie, verspreiding via internet en achtergrondmuziek in horecabedrijven en winkels.

De Stichting Stemra beheert de rechten van de mechanische reproductie en regelt de vergoeding voor het gebruik van muziek bij de productie van cd's en andere geluidsdragers, bij audiovisuele producties en commercials, bij het binnenhalen en vastleggen van muziek via internet, enz.

Samen beheren en exploiteren zij in Nederland het wereldmuziekrepertoire. Samen behartigen zij de belangen van de rechthebbenden bij de verdediging en instandhouding van het auteursrecht als cultureel erfgoed en economisch feit. En samen gaan zij voorop bij de effectuering van dit unieke recht.