Korps: Friesland, plaats: Friesland 11-06-2002
Politieberichten van 10/6 13.00 uur t/m 11/6 07.00 uur

Leeuwarden: brand in opslagruimte
Maandagochtend omstreeks 09.15 uur is een brandje ontstaan in de opslagruimte van een winkel aan de Haniasteeg. De brand werd ontdekt door een buurtbewoner, die rook uit de opslagruimte zag komen. De brandweer had de brand snel geblust. Er was weinig schade. Brandstichting is zeker niet uitgesloten. Een getuige had kort voor de brand een man op het dak van de opslagruimte gezien die verklaarde papier in brand te hebben gestoken. Deze man is niet meer aangetroffen.

Nijega: opmerkelijke aanrijding
Maandagochtend omstreeks 10.00 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksweg N31 met een opmerkelijke oorzaak. Getuigen zien de bestuurster van een witte Opel, een vrouw van ongeveer 30 á 35 jaar, rijden over de Wâldwei, rijdende in de richting Leeuwarden. Kort na het gedeelte waar de weg van vier in twee rijstroken overgaat rijdt deze vrouw aan de linkerzijde een parkeerplaats op en vervolgens de weg weer op, nu richting Drachten. Na ongeveer 100 meter stopt ze, pakt iets van straat, vermoedelijk een sierstrip, stapt weer in en rijdt verder. Na een paar honderd meter keert ze plotseling de auto en gaat weer richting Leeuwarden. Een 47-jarige man uit Drachten kan nog net op tijd voor de opmerkelijke manoeuvre van de vrouw stoppen, maar de achter hem rijdende auto niet. Deze auto wordt bestuurd door een man van 62 jaar uit Hilaard. Hij botst achter op de auto van de man uit Drachten. Beide autos worden afgesleept. De bestuurders komen met de schrik vrij. De vrouw uit de witte Opel is doorgereden. De politie is op zoek naar deze bestuurster.

Ee: rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 14.35 uur werd een motorrijder gecontroleerd die op de Tichelwei 120 km/h, op de Grienewei 131 km/h en op de Humaldawei 136 km/h reed. De bestuurder is een 40-jarige man uit Dokkum. Hij kreeg een proces- verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Harlingen: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 12.45 uur vond op de Kimswerderweg een aanrijding plaats tussen een voetganger en een fiets. De voetganger, een 15-jarige jongeman uit Harlingen, wilde oversteken en liep de rijbaan op. Halverwege zag hij een auto aankomen en liep weer achteruit naar het trottoir. Hij had niet gezien dat er inmiddels een vrouw op de fiets achter hem reed. Dit was een 17-jarig meisje uit Harlingen. Door de botsing kwamen beiden ten val. Het meisje is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De man is door een voorbijganger voor medische behandeling naar het ziekenhuis in Harlingen gebracht.

Leeuwarden: diefstal fiets
Maandagmiddag omstreeks 13.15 uur zagen stadswachten op de Grote Kerkstraat, dat twee mannen met een nieuwe afgesloten fiets sjouwden. Beide knapen gaven een andere lezing over de herkomst van de fiets. Ze werden dan ook verdachte van diefstal van de fiets. Beide mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het ging om twee mannen van 38 jaar uit Leeuwarden. Daar bekenden beide hun betrokkenheid bij de diefstal. Na verhoor zijn ze heengezonden. De eigenaar van de fiets heeft zich nog niet gemeld.

Oosterwolde: inbraak in horecabedrijf
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een eethuis aan de Stationsstraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen aan de achterzijde. De sigarettenautomaat werd opengebroken. Het is niet bekend of er ook iets weg is. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandagmiddag omstreeks 15.30 uur zag asttent personeel van een winkel aan de Sixmastraat dat een man en eenvrouw goederen in een tas stopten en daarna zonder te betalen de winkel wilden verlaten. Bij de kassa werd het stel aangesproken. Hierop duwde de man de bedrijfsleider aan de kant en rende weg. De vrouw bleef staan. Zij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het betrof een 29-jarige vrouw uit Winsum. Korte tijd later kon ook de man, een 34-jarige inwoner van Winsum, in zijn woning worden aangehouden. Na verhoor en een bekentenis is het duo weer in vrijheid gesteld.

Joure: eenzijdig ongeval met letsel
Maandagmiddag omstreeks 15.15 uur vond op de Pasteurweg een ongeval plaats. Door nog onbekende oorzaak was een fietser, een 15-jarig meisje uit Joure, ten val gekomen. Het meisje was buiten bewustzijn geraakt. Ze is met maagklachten en schaafwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar is ze ter observatie opgenomen.

Gorredijk: inbraak woning
In de avond of nacht van zondag op maandag is ingebroken in een leegstaande woning aan de Stokerij. Het is onbekend hoe men is binnengekomen. Er waren geen braaksporen. Er werd een schuurmachine en een radio gestolen. De toekomstige bewoner, een 22-jarige man uit Gorredijk, deed aangifte.

Drachten: vernieling auto
Maandagavond rond 23.30 is op de Dollard een 53-jarige vrouw uit Drachten aangehouden voor vernieling. Ze had kort daarvoor de auto van een 48-jarige bewoner van de Dollard beschadigd met een mes. De vrouw is voor nader onderzoek ingesloten. De oorzaak van de vernieling ligt in de relationele sfeer.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 01.50 uur werd op de Noorderweg een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige man uit Berlikum, bleek geen geldig rijbewijs te hebben en zijn auto was niet verzekerd. Ook bleek hij te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 310 ug/l. tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, zonder rijbewijs en zonder verzekering. Zijn auto is in beslag genomen omdat het al de vierde keer in en paar jaar was dat hij werd gepakt zonder rijbewijs.

Twijzelerheide: blikseminslag
Afgelopen nacht omstreeks 02.00 uur sloeg de bliksem in een kersenboom aan het Stuolwynderspaed. De boom vatte vlam, maar doofde weer uit zichzelf. Brandweer was niet nodig. Buurtbewoners zaten wel enige tijd zonder elektriciteit.

Heerenveen: demo-vrachtauto gestolen
In de nacht van zondag op maandag is vanaf een bedrijfsterrein aan de Tinweg een trekker gestolen. De vrijwel nieuwe auto was een demonstratieauto en werd gebruikt voor proefritten. Het betreft een Volvo Fh12, kleur oranje en voorzien van het kenteken BL-SV-42. Een 30-jarige vrouw uit Heerenveen deed namens het bedrijf aangifte. De waarde van een Volvo FH12 trekker is ongeveer 90.000 euro.

Stiens: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 16.10 uur vond op de kruising van de Bredyk en de Lege Hearewei een aanrijding plaats. Een 30-jarige man uit Ferwert reed met zijn personenauto over de Bredyk en wilde op de kruising linksaf slaan. Daar had hij een personenauto bestuurd door een 35-jarige man uit Ternaard, die uit tegenovergestelde richting kwam, niet zien aankomen. Na deze klap botste de man uit Ferwert tegen een tweede personenauto, die voor de kruising stilstond op de Lege Hearewei. Deze auto werd bestuurder door een vrouw van 30 jaar uit Sint Annaparochie. De vier inzittenden van de auto uit Ferwert, 2 volwassenen en twee kinderen van 7 en 5 jaar, zijn naar het MCL-Zuid gebracht. Ze hadden geen ernstig letsel opgelopen en konden na onderzoek weer naar huis.

Sneek: hond veroorzaakt verkeershinder
Een jonge bouvier heeft maandagmiddag voor het nodige tumult gezorgd op de Rijksweg A7. De hond liep los langs en over de A7. Hij bracht het verkeer in gevaar doordat bestuurders gingen remmen en uitwijken en soms zelf stil stonden. Diverse pogingen om de hond te vangen mislukten. Uiteindelijk lukte het de politie de hond het land in te krijgen. Dat was van korte duur, want het dier wilde opnieuw de autosnelweg op. Toen is besloten de hond uit te schakelen. Er is door de politie een schot op de hond gelost. Het bleek later een schampschot te zijn. Het had wel effect. De hond rende weg en liep bij een woning. waar meer honden zaten, het erf op. Hier kon hij met een vangstok gevangen worden. Na behandeling van de wond bij een dierenarts meldde de eigenaar, een 33-jarige man uit Sneek zich. Hij heeft zich weer over zijn huisdier ontfermd.

Bureau Communicatie: 058 880 8272