Gemeente Woudrichem

27/05/2002
Vaccinatie meningokokken dinsdag 11 juni 2002 in sporthal de "Jager" te Giessen.

De meningokokken campagne

Het ministerie van VWS heeft besloten om alle kinderen in de leeftijd van 14 maanden t/m 18 jaar een gratis vaccinatie aan te bieden tegen meningokokken C. Het ministerie is tot dit besluit overgegaan, omdat het laatste jaar de meningokokken C infecties vaker voorkomen in Nederland dan vroeger.

Vanaf 27 mei 2002 ontvangen alle kinderen in de leeftijd van 14 maanden tot 18 jaar in de regio West-Brabant een oproepbrief om zich te laten vaccineren.
De vaccinatiecampagne verloopt in 2 fasen. De kinderen behorende tot de leeftijdsgroep peuters en kleuters, geboren OP OF na 1 juni 1996 en voor 1 juni 2001 (14 maanden tot 5 jaar) en adolescenten, geboren OP OF na 1 juni 1983 en voor 1 juni 1987 (15 - 18 jaar) worden voor de zomervakantie opgeroepen. In totaal zo'n 72.000 kinderen. Na de zomervakantie wordt de rest van de jeugdigen, geboren OP OF na 1 juni 1987 en voor 1 juni 1996 (5-15 jaar), opgeroepen. Dit zijn zo'n 73.000 kinderen. Zij ontvangen later een oproep. Het is dus niet nodig om hierover contact op te nemen met de GGD.
De reden voor de keuze van 2 vaccinatiemomenten ligt in de beschikbaarheid van het vaccin, er is niet voldoende vaccin beschikbaar om voor de zomervakantie alle kinderen te vaccineren.

In de regio West-Brabant zijn de vaccinatiedagen voor de zomer: van 10 t/m 21 juni 2002.

De vaccinatie na de zomer start in de loop van september 2002.

De oproepset die kinderen ontvangen bevat een landelijke oproepbrief, een GGD brief met het oproepschema en een voorlichtingsfolder 'Da's goed gedaan'.

Kinderen die vorig jaar augustus tijdens de grootschalige campagne in Zevenbergen en Klundert zijn gevaccineerd tegen meningokokken C hoeven niet opnieuw ingeënt te worden. Zij zijn ingeënt met het Neis VacC, dat jarenlang bescherming biedt. Deze kinderen worden wel opgeroepen, omdat er zich verhuizingen in de gemeente voorgedaan kunnen hebben waar de GGD geen zicht op heeft. De kinderen kunnen op de registratiestrook, die aan de oproepbrief zit, aangeven dat ze al gevaccineerd zijn.
Kinderen die in het afgelopen jaar gevaccineerd zijn door de huisarts, kunnen dit ook kenbaar maken op de registratiestrook, die aan de oproepbrief zit. Ook zij ontvangen dus een oproep. In overleg met de huisarts of GGD kan eventueel, indien nodig, besloten worden het kind (nogmaals) te vaccineren.
Kinderen die een bewezen meningokokkenziekte hebben doorgemaakt, moeten wel ingeënt worden, omdat het doormaken van de ziekte onvoldoende bescherming geeft.

Als kinderen of ouders/verzorgers vragen hebben over de meningokokkencampagne of meningokokken in het algemeen kunnen ze een gratis landelijk informatienummer bellen: 0800 - 3008051. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 21.00 uur. Ook kunnen ze de speciale website van het ministerie van VWS raadplegen: www.vaccinatie.minvws.nl. Of de website van de GGD: www.ggdwestbrabant.nl.

Voor alle duidelijkheid nog het volgende. De vaccinatiecampagne biedt alleen bescherming tegen meningokokken C. Dit is slechts 20% van het aantal meningokokkenziekten in Nederland (80% van de gevallen betreft type B, hier is helaas nog geen vaccin tegen).
De GGD adviseert ouders daarom ook na de vaccinatie alert te blijven op de onderstaande ziekteverschijnselen: koorts gecombineerd met spierpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken gevolgd door hoofdpijn, vooral bij het buigen van de nek (nekstijfheid). Bij bloedvergiftiging (sepsis) komen daarbij: donkerrode vlekjes op de huid die niet weg drukbaar zijn en sufheid.
Het advies van de GGD is dat ouders bij het zich voordoen van bovenstaande verschijnselen direct contact opnemen met hun huisarts.

Per gemeente wordt er op 1 locatie gevaccineerd. Kinderen worden op postcode opgeroepen de GGD verzoekt iedereen dringend zich aan de geplande oproepdatum en tijd te houden. Dit in verband met het vermijden van lange wachttijden.

In de gemeente Woudrichem vindt de vaccinatie plaats op dinsdag 11 juni aanstaande in Sporthal "De Jager" te Giessen, van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.