Provincie Zuid-Holland

Persbericht

7-06-2002
Economische monitor stelt Zuid-Holland voor nieuwe opgaven

Op dinsdag 11 juni neemt gedeputeerde D.C. Dekker de Zuid-Hollandse Economische Monitor, getiteld Dynamiek in de Delta, in ontvangst uit handen van prof. dr E. J. Bomhoff. De monitor is opgesteld door het economisch onderzoeksinstituut Nyfer en geeft, een analyse van de economische positie van de provincie.
De kansen en bedreigingen voor de Zuid-Hollandse economie worden vergeleken met die van andere provincies maar ook met die van Europese regio's,
Zuid-Holland wordt gezien als een belangrijke poort voor het Europese achterland. Om de concurrentiepositie in stand te houden moet Zuid-Holland blijven investeren in de kenniseconomie en in ruimte en bereikbaarheid voor bedrijven.
Knelpunten op het gebied van onderwijs en vertaling van kennis naar innovatie van bedrijven moeten worden weggenomen. Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van het leefklimaat in de dicht bevolkte provincie.

In economisch opzicht behoort de Randstad tot de welvarendste regio's van Europa. De werkloosheid ligt ruim onder wat gebruikelijk is in andere grootstedelijke centra. Maar naast sterke kanten zijn er ook zwakke plekken.
De Zuidvleugel, globaal het gebied tussen Leiden en Dordrecht, ontwikkelt zich in economische opzicht te traag. De overgang van een industriële economie naar een diensteneconomie verloopt haperend. De introductie van nieuwe technologie gaat soms moeizaam. De bereikbaarheid laat veel te wensen over en de druk op de schaarse ruimte is zeer groot. Het kost veel moeite om de eisen van de economie en die van het leefmilieu met elkaar te verenigen.

Gedeputeerde Dekker onderschrijft in grote lijnen de analyse van het rapport. Hij wil de signalen van Dynamiek in de Delta oppakken en vertalen naar provinciale en regionale thema's in nauwe samenwerking met de economische partners in Zuid-Holland.

De aanbieding van het rapport vindt plaats om 12.00 uur in de koffiekamer van het Provinciehuis. Na een inleiding door de heer Bomhoff en de reactie van gedeputeerde Dekker vindt een korte discussie met de zaal plaats.