Het Nederlandse Rode Kruis

10 juni 2002
Bouw van Mappa Mondo Haaglanden bereikt hoogste punt

Morgen, 11 juni, bereikt de bouw van Mappa Mondo Haaglanden in Rijswijk het hoogste punt. Mappa Mondo is een medisch, gezinsvervangend huis voor kinderen met een levensbedreigende ziekte van het Nederlandse Rode Kruis. Ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt zal de heer Jan Post, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, plaatsnemen in een hijskraan om daarmee de schoorsteen op het dak te zetten. Eind dit jaar wordt Mappa Mondo Haaglanden officieel geopend.

Het eerste Mappa Mondo, dat dit jaar zijn vijfjarig jubileum vierde, staat in Wezep (Gelderland). De behoefte aan opvang van deze kinderen is dermate groot dat het Rode Kruis besloot in Rijswijk een tweede Mappa Mondo te openen. Het Rode Kruis vangt in Mappa Mondo kinderen op die in de reguliere zorg tussen wal en schip vallen. Kinderen die zonder medische noodzaak permanent in ziekenhuizen verblijven omdat er niemand is om voor hen te zorgen. En kinderen die wél thuis wonen, maar van wie de ouders tijdelijk de zorg niet aankunnen.

Mappa Mondo Haaglanden kan net als het eerste huis acht kinderen tegelijkertijd opvangen: vier permanent en vier tijdelijk. De ´vaste´ kinderen wonen in Mappa Mondo tot het moment van overlijden of tot een andere goede plek voor hen is gevonden, bijvoorbeeld in een pleeggezin. Tijdelijke bewoners blijven soms een weekend, soms een aantal weken. In Wezep biedt het Nederlandse Rode Kruis jaarlijks twintig á dertig ernstig zieke kinderen een medisch en verpleegkundig verantwoord en warm thuis. De kinderen in Mappa Mondo worden opgevangen door een klein team gespecialiseerde verpleegkundigen, een orthopedagoog en een grote groep Rode-Kruisvrijwilligers (circa 250 op jaarbasis). Er worden voor Mappa Mondo Haaglanden nog vrijwilligers gezocht.

Mappa Mondo Haaglanden en Mappa Mondo Wezep krijgen geen subsidie van de overheid en zijn bijna volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven.