Consumentenbond

Consumentenbond vraagt overheid tijdelijke prijzenstop 11 juni 2002

Horeca, cd's en parkeren volgens CBS-cijfers ver boven inflatie uitgestegen

De Consumentenbond wil dat de overheid een prijzenstop invoert in de horeca, voor het parkeren en voor cd's. Zowel uit de EuroMonitor van de Consumentenbond als uit cijfers van het CBS blijkt dat in deze sectoren de prijzen ver boven de inflatie zijn gestegen. Consumenten hebben het gevoel in deze sectoren de dupe te zijn geworden van de invoering van de euro en niemand kan ze tegenspreken. De overheid moet nu in actie komen. Dat schrijft de Bond aan demissionair minister Zalm van Financiën en aan alle leden van de Vaste Kamercommissie Financiën.

De Consumentenbond leidt uit de cijfers van het CBS af dat in bepaalde sectoren de prijsstijgingen het afgelopen jaar fors boven de inflatie uitkomen. Het betreft hier in ieder geval de horeca - met inbegrip van bedrijfskantines en sportkantines -, parkeertarieven - zowel door gemeenten vastgesteld als door particuliere garages -, en de prijzen van cd's.

De inflatie van maart 2001 tot maart 2002 bedroeg 3.6%. In diezelfde periode is volgens het CBS parkeren 8.4% duurder geworden. Voor cd's geeft het CBS een prijsstijging in dezelfde periode af van 7.2%. Restaurants hebben hun menuprijzen in die periode met gemiddeld 6.2% doen stijgen, bij afhaal- en fastfoodrestaurants is zelfs een stijging van 7.8% waargenomen. Café's spannen de kroon met een stijging van 8.8%. Bedrijfs- en sportkantines ten slotte hebben hun prijzen in een jaar verhoogd met respectievelijk 6.6% en 8.1%.

Eind januari 2002 presenteerde de Consumentenbond de resultaten van zijn EuroMonitor. Uit dit prijsvolgend onderzoek bleek ook al dat in de periode van de overgang van gulden naar euro de horecaprijzen en de parkeertarieven fors zijn gestegen. Bovendien maakte de Consumentenbond al zichtbaar dat top 10 cd's in een jaar tijd met ongeveer 10% in prijs zijn gestegen. De komst van de euro lijkt in deze sectoren te zijn aangegrepen om de prijzen extra te laten stijgen. De Consumentenbond meent dat de prijzen in deze sectoren onacceptabel hoog zijn geworden.

In die sectoren waar de prijsstijging minimaal met factor 2 de inflatie overtreft, moet de overheid een prijzenstop invoeren. Concreet betekent dat geen prijsstijgingen meer tot 1 januari 2003. Voorafgaand aan de invoering van de euro heeft minister Zalm met het bedrijfsleven en lagere overheden een herenakkoord gesloten. Dit betrof de afspraak dat de komst van de euro niet zou worden aangegrepen om prijzen te laten stijgen. Dit lijkt dus wel gebeurd te zijn en aangezien eerdere acties (zoals een zwarte lijst op het EuroMeldpunt van de Consumentenbond en publicaties in media) niet hebben geleid tot een terughoudender prijsbeleid, moet de overheid nu zijn verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen.

Alleen als sectoren aantoonbare externe factoren aandragen (zoals het mislukken van een groenteoogst), zou een forse prijsstijging nog door de beugel kunnen.