Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Marokkaanse scholieren roken, drinken en blowen minder

Het middelengebruik onder allochtone scholieren (12-16 jaar) in het voortgezet onderwijs steekt gunstig af ten opzichte van autochtone scholieren. Dit geldt vooral voor Marokkaanse scholieren. Onder hen is het percentage gebruikers van zowel alcohol, tabak als cannabis lager dan onder de Nederlandse leerlingen. Turkse en Surinaamse scholieren verschillen wat betreft het cannabisgebruik niet van de Nederlandse scholieren, maar het percentage gebruikers van alcohol is wel lager. De etnische groepen verschillen nauwelijks wat betreft de gebruikte hoeveelheden.
Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in het tijdschrift TSG (nummer 3). Over de omvang van het middelengebruik bij de verschillende etnische groepen bestaan weinig betrouwbare gegevens. Dit heeft vooral te maken met vertekening door etniciteitsspecifieke verschillen in respons, zorggebruik en in de geneigdheid tot het geven van sociaal wenselijke antwoorden. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van cijfers van het in 1999 uitgevoerde vijfde Peilstationsonderzoek naar roken, drinken en drugsgebruik onder scholieren. Deze data bieden zeer goede mogelijkheden om het middelengebruik onder etnische groepen te onderzoeken. Het Peilstationsonderzoek is een groot, landelijk representatief onderzoek, onder bijna tienduizend scholieren van het voortgezet onderwijs en groep 7 en 8 van het basisonderwijs, met een zeer hoge respons (>95%), dat in 1999 voor de vijfde keer werd gehouden. De klassikale enquête zorgt voor een zo anoniem en `veilig' mogelijke situatie.
De kans op vertekening van de resultaten lijkt daarom beperkt. De steekproef van het onderzoek is te klein om inzicht te geven in eventuele verschillen in de omvang van problematisch gebruik. Berichten omtrent kleine overlast veroorzakende groepen Marokkaanse jongeren lijken hier wel op te wijzen. Deze studie laat echter zien dat Marokkaanse scholieren in zijn algemeenheid geen specifieke risicogroep vormen. De bevindingen kunnen van betekenis zijn voor preventieve activiteiten. Indien deze worden uitgevoerd op scholen met veel allochtone leerlingen lijkt het gewenst om met de geconstateerde verschillen in het middelengebruik rekening te houden.
* Karin Monshouwer kmonshouwer@trimbos.nl Filip Smit fsmit@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11