Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Brochure over verwaarlozing bij ouderen

Verwaarlozing bij ouderen is moeilijk te signaleren. Dat komt omdat ouderen overwegend alleen wonen en weinig verplichtingen buitenshuis hebben. Vaak is er bij ouderen sprake van `stille' verwaarlozing: het speelt zich binnenshuis af en de oudere valt niemand lastig. Hierdoor bereiken de verantwoordelijke hulpverleners relatief weinig ouderen die zichzelf verwaarlozen. Bij degenen die geholpen worden zijn de problemen dan al vaak behoorlijk uit de hand gelopen. De brochure helpt medewerkers van woningbouwcorporaties, thuiszorg, algemeen maatschappelijk werk, politie, meldpunten overlast, kerkelijke instellingen, dagopvang van verzorgingshuizen en vrijwilligers van ouderenbonden of De Zonnebloem om verwaarlozing bij ouderen te signaleren. Signaleren houdt in dat men het probleem vaststelt en, indien nodig, meldt bij een zorginstelling. De informatie in de brochure is gebaseerd op literatuurstudie en op onderzoek onder verwaarloosde ouderen, hun hulpverleners en potentiële signaleerders in Amsterdam en Utrecht. Ook zijn er adviezen in verwerkt van zorgverleners en andere professionals die in hun dagelijks werk geconfronteerd worden met verwaarloosde ouderen. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW en vond plaats in samenwerking met de GG&GD van Amsterdam en Utrecht.
De meest voorkomende vormen van verwaarlozing bij ouderen zijn verminderde zelfzorg, woningvervuiling en extreme teruggetrokkenheid. Deze vormen komen ook tegelijkertijd voor. Het gaat meestal om alleenstaande mannen of vrouwen met weinig sociale contacten en veel lichamelijke, psychische, sociale en financiële problemen. Opvallend is dat veel van deze ouderen contact hebben met de huisarts en lang niet altijd afkerig zijn van hulp.
De brochure bevat feitelijke informatie over verwaarlozing bij ouderen en de rol van verschillende instanties die verantwoordelijk zijn voor het bieden van Openbare Geestelijke GezondheidsZorg (OGGZ). Een hoofdstuk van de brochure is gewijd aan adviezen voor signaleerders. De brochure bevat tenslotte adressen van projecten en organisaties die activiteiten organiseren op het gebied van verwaarlozing en vereenzaming onder ouderen.

Verwaarlozing bij ouderen. Een brochure voor signaleerders. Vijgje de Boer, Carolien Smits. Uitgave: Trimbos-instituut, Utrecht 2002. Prijs ¤ 10,- Bestellen via (030) 297 11 80, bestelnummer AF 0415.
* Fijgje de Boer fboer@trimbos.nl
Carolien Smits csmits@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11