Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Ruim 18.000 leerlingen geslaagd voor niet roken

Klas 1-A van de Van der Capellen Scholengemeenschap in Dedemsvaart (locatie De Zeven Linden) en klas 2-D van Gymnasium Bernrode in Heeswijk Dinther zijn de landelijke winnaars geworden van de klassikale niet-rokenwedstrijd Actie Tegengif. Daarnaast zijn er tweeëntwintig provinciale winnaars. Om in aanmerking te komen voor de prijs mocht er een half jaar niet worden gerookt en moest een videoclip, cd-rom, website of klassenfoto over het thema `niet-roken' worden gemaakt. De prijzen zijn zaterdag 8 juni uitgereikt in attractiepark SixFlags Holland in Biddinghuizen. Actie Tegengif is onderdeel van het Europese project The Smokefree Class Competition en wordt georganiseerd door Defacto-Rookvrij (voorheen Stichting Volksgezondheid en Roken) en het Trimbos-instituut. Voor de Actie hadden zich 27.000 leerlingen ingeschreven waarvan tweederde, ruim 18.000 leerlingen van 721 klassen uit het voortgezet onderwijs, rookvrij de eindstreep hebben gehaald. Per provincie vielen er twee prijzen te verdienen: een voor de beste klassenfoto en een voor de beste audiovisuele productie. Alle provinciale winnaars mochten zaterdag 8 juni een dag met de hele klas naar attractiepark SixFlags Holland in Biddinghuizen, waar ook bekend werd gemaakt wie de landelijke winnaar is geworden van de meest originele klassenfoto. Dat was klas 2-D van Gymnasium Bernrode in Heeswijk Dinther die een een cheque ontving van ¤1.361,- (f 3.000,-) en een T-shirt voor de leerlingen met opdruk van de eigen winnende klassenfoto. De winnaar van de beste audiovisuele productie, Klas 1-A van de Van der Capellen Scholengemeenschap in Dedemsvaart, mocht in het eerste weekend van juni met de hele klas naar München om daar mee te doen aan een Europese jeugdconferentie over een rookvrij Europa.
Een klassikale afspraak om niet te roken werkt preventief op korte termijn. Vervolgactiviteiten in de jaren erna zijn belangrijk, zo blijkt uit het evaluatieonderzoek dat TNO Preventie en Gezondheid (TNO-PG) heeft uitgevoerd naar het effect van Actie Tegengif.
* Rudi Loof rloof@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11