Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 juni 2002

Vragen van het lid dijksma (pvda) aan de staatssecretaris van verkeer en waterstaat

1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Overloop bij hoog water niet nodig"? (1)

2. Bent u bereid de in dit artikel genoemde Spankrachtstudie op zo kort mogelijk termijn aan de Kamer toe te zenden? Zo nee, waarom niet?

3. Is het waar dat deze studie aantoont dat bescherming tegen extreem hoogwater ook mogelijk is zonder het laten overstromen van bewoond gebied en daarmee het rapport van de Commissie-Luteijn, waarin noodoverloopgebieden worden aangewezen, ondergraaft?

4. Welke noodopvangcapaciteit kan worden verkregen door alternatieve maatregelen als het afgraven van uiterwaarden, het weghalen van kades en hoogwatervrije terreinen, het verhogen en naar achterleggen van dijken? Concludeert de concept-eindrapportage van de Spankrachtstudie inderdaad dat met dergelijke maatregelen voorkomen kan worden dat bewoonde gebieden onder water worden gezet?

5. Waarom is het rapport van Commissie-Luteijn naar buiten gebracht zonder dat kennis kan worden genomen van alternatieve oplossingen waarmee grote onrust in de door Luteijn c.s. aangewezen overloopgebieden had kunnen worden voorkomen?

(1) De Gelderlander, 7 juni 2002