RABOBANK NEDERLAND

Onderhandelaars Rabobank en bonden eens over CAO

Onderhandelaars Rabobank en bonden eens over cao De onderhandelaars van de Rabobank en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe ondernemings-CAO. Het onderhandelingsresultaat zal nu worden voorgelegd aan de vakbondsleden. Het is de bedoeling dat de nieuwe Rabobank-CAO zal ingaan op 1 juni 2002, loopt tot 1 juli 2003 en voorziet onder andere in een structurele loonsverhoging van 3% per 1 augustus en van 0,6% per 1 januari 2003. In maart 2003 ontvangt het CAO-personeel een resultaatafhankelijke uitkering van minimaal EUR 500. Belangrijke wijzigingen zijn verder een introductie van een nieuw variabel beloningssysteem voor het senior kader en verschillende aanpassingen in de verlof- en studieregeling.

Er is in het overleg gestreefd naar een verantwoord en daar waar mogelijk sober pakket om in de huidige minder gunstige macro-economische omstandigheden de kosten te beperken. De Rabobank continueert desalniettemin het door haar ingezette beleid om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Op een geleidelijke, maar vasthoudende wijze, wordt het personeelsbestand aangepast. Grootschalige en schoksgewijze grote reorganisaties worden voor de komende looptijd van de CAO niet voorzien.

Tijdens de onderhandelingen is een akkoord bereikt over een nieuw variabel beloningssysteem. Dit systeem is gericht op een meer resultaatgerichte beoordeling en beloning en wordt per 1 januari 2003 ingevoerd bij de hoogste twee functiegroepen.
De beloning kan door het variabele deel mee-ademen met de resultaten van de organisatie. Met de vakbonden zal tussentijds worden gesproken over de ervaringen met een proef voor de overige functiegroepen.

Op een aantal punten, zoals bij de verlofregelingen heeft een verbetering plaatsgevonden. Medewerkers van 55 jaar en ouder kunnen een stapje terug doen, praktisch zonder inkomensconsequenties. Ook veranderende wetgeving heeft geleid tot een aantal aanpassingen. In het bijgesloten onderhandelingsresultaat zijn de overeengekomen wijzigingen opgenomen.
De CAO geldt voor alle medewerkers van lokale Rabobanken, Rabobank Nederland (inclusief Rabobank International), Rabofacet en De Lage Landen. In totaal betreft het zo'n 46.000 van de 55.000 mensen die bij de Rabobank Groep werken.

André van Iersel, Directeur Personeel van Rabobank Nederland over het resultaat: 'Enerzijds zijn alle loonkostenstijgingen ongewenst, gezien de huidige economische omstandigheden. Ons loonbod is gezien de salarisontwikkelingen bij andere werkgevers echter verantwoord en de overige beïnvloedbare kosten zijn nauwelijks gestegen. Anderzijds continueert de Rabobank voor haar medewerkers nog steeds een zeer mooi pakket aan arbeidsvoorwaarden.'

De nieuwe CAO ondersteunt het beleid om via een zo goed mogelijk arbeidsklimaat bij te dragen aan het realiseren van de primaire ambitie van de Rabobank om een zo hoog mogelijke waarde voor de klant te creëren. Dit beleid heeft er het afgelopen jaar toe geleid dat de Rabobank op de ranglijstjes van diverse onderzoeken is gestegen als favoriete bank èn werkgever!

Het onderhandelingsresultaat is namens de Rabobank ondertekend door directeur Personeel André van Iersel, tevens voorzitter van de onderhandelingsdelegatie. Namens de vakbonden werd de overeenkomst ondertekend door Wim ter Welle (De Unie), Ellen Palmboom en Piet Smit (FNV Bondgenoten), Ike Wiersinga (Dienstenbond CNV) en Harma Pethke (Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen).

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit circa 360 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk ruim 925.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, Rabo Vastgoed en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 143 vestigingen vertegenwoordigd in 34 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.