Unie van Waterschappen

Berichtgeving inzake zuivelstaking

12 juni 2002

Persbericht: Unie van Waterschappen bezorgd over zuivelstakingen

Overschotten melk niet in sloten of op het riool dumpen!

De zuivelstakingen zijn reden tot zorg voor de waterschappen. In 1992 werd voor het laatst op grote schaal gestaakt in de melkfabrieken. Boeren hebben toen incidenteel niet-opgehaalde melk in de sloten gedumpt. Dit willen de water-schappen deze maal koste wat het kost vermijden.

Het lozen van melk op de sloot heeft desastreuze gevolgen voor het oppervlaktewater in Nederland. Directe lozing leidt tot een grote zuurstofloosheid van het water en daarmee sterfte van al wat leeft in het water. Bij een lozing van de opbrengst van 40 koeien op een dag, zal een sloot over een lengte van twee kilometer geheel zuurstofloos worden binnen twee dagen. Ook lozingen op het riool zijn onwenselijk vanwege de overbelasting van de afvalwaterzuivering. Het lozen van 1 liter melk staat gelijk aan het dagelijkse afvalwater van een heel gezin.

De waterschappen adviseren de boeren melk, dat in verband met de stakingen niet wordt opgehaald, op te slaan in de gierkelder. In het verleden hebben de veehouders zich op enkele uitzonderingen na goed aan deze richtlijnen gehouden. De waterschappen gaan ervan uit dat het ook deze keer het geval is, maar zullen direct proces verbaal opmaken tegen overtreders.

10 juni 2002

Informatie voor waterschappen: CAO-conflict Zuivelindustrie

Gisterenavond en vanmorgen zijn er stakingen uitgebroken bij een aantal zuivelfabrieken. Op dit moment betreft het 7 fabrieken, Bedum, Marum, Olterterp, Wolvega, Workum, Assen en Meppel. In de loop van de week zouden de acties zich kunnen uitbreiden naar andere delen van het land.

Gevolgen staking

Door de staking in de zuivelindustrie wordt er bij de boeren geen melk meer opgehaald. Met als gevolg dat de koeltanks op de bedrijven binnen enkele dagen vol zullen zijn. De melkveehouder zal zich vervolgens van zich vervolgens van het ontstane melkoverschot willen ontdoen.

Advies waterschappen

We adviseren u de melkveehouders de volgende richtlijn mee te geven:
1. De melk voorlopig zoveel mogelijk opslaan in gierkelders of melktanks;

2. Lozing van melk op het oppervlaktewater (sloot) is niet toegestaan omdat dit de kwaliteit van het oppervlaktewater sterk nadelig beïnvloedt. Door de afbraak van de melk in de sloot daalt het zuurstofgehalte in het oppervlaktewater drastisch en zullen vissen en andere organismen door zuurstof gebrek stikken;
3. Lozing op het riool is niet toegestaan in verband met de extra belasting van het zuiveringsproces. Dit kan er toe leiden dat de zuivering niet goed meer werkt en 'over de kop gaat' waardoor het binnen komende afvalwater ongezuiverd op het oppervlaktewater komt met alle gevolgen van dien. (zuurstofloosheid, stank, mogelijke verspreiding van ziekte verwekkende bacteriën en virussen).

Handhaving

In het verleden hebben de melkveehouders zich op een enkele uitzondering na uitstekend aan de richtlijnen gehouden. De waterschappen gaan er van uit dat het ook deze keer het geval is. Tegen melkveehouders die zich niet aan de richtlijnen houden en melk op het oppervlaktewater of het riool lozen zal handhavend worden opgetreden en proces verbaal worden opgemaakt.

Kengetallen

Een lozing van 1000 liter melk (dag opbrengst van 40 koeien) zorgt er voor dat een sloot van 2 kilometer lengte, 2 meter breed en 1 meter diep binnen 2 dagen zuurstofloos 'dood' is. De vervuilingswaarde van 1 liter melk komt over een met de vervuilingswaarde van het dagelijks afvalwater (toilet, was, afwas etc) van 2.7 mensen.

Nadere informatie

Nadere informatie volgt zodra de situatie wijzigt. Voor vragen over de zuivelstaking kunt u mailen naar: zuivelstaking@uvw.nl


---