Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer
11 juni 2002 p097


Eerste gezamenlijke aanpak voor Nijmeegse woonwensen

Ministerie en gemeente koppelen uitkomsten woningbehoeftenonderzoek

Het ministerie van VROM, de gemeente Nijmegen en andere gemeenten in het KAN-gebied gaan voor het eerst samenwerken in de aanpak van het Woningbehoefte Onderzoek. De uitkomsten geven inzicht in de manier waarop mensen wonen, hoe zij hun woning en woonomgeving beleven en waarderen en wat hun woonwensen zijn.

De gemeente Nijmegen wil dit inzicht ondermeer gebruiken bij de ontwikkeling van grote woningbouwlocaties als de Waalsprong. Het Ministerie gebruikt de uitkomsten bij het vaststellen van het landelijke volkshuisvestingsbeleid. Het enquêteren start in juni en duurt tot het einde van het jaar.

Om de vier jaar houdt het Ministerie een landelijk Woningbehoefte Onderzoek. Maar ook gemeenten en woningcorporaties hebben inzicht in woonwensen nodig om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod en een prettige leefomgeving met goede voorzieningen. Daarom wordt in de regio Nijmegen, Arnhem en overig KAN-gebied al meer dan 10 jaar gemeenschappelijk regionaal woningmarktonderzoek gedaan. Dit jaar is er voor het eerst gekozen voor een gezamenlijke aanpak van landelijk en regionaal onderzoek. Het belangrijke voordeel is dat de resultaten op deze manier goed vergelijkbaar en op elkaar afgestemd zijn. Bovendien kunnen de gegevens van mensen die aan het onderzoek meedoen nu zowel voor landelijke als plaatselijke analyses gebruikt worden.

Het onderzoeksinterview bevat vragen over de kenmerken van woning en woonomgeving, waardering voor deze kenmerken, wensen ten aanzien van woning en woonomgeving, maar ook een aantal vragen over werk, vrijetijdsbesteding en de behoefte aan zorg en hulp bij het wonen.

Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister worden in Nederland ruim 100.000 mensen benaderd. In Nijmegen worden ongeveer 1300 mensen benaderd.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens/Arian Kuil, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.