Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten actief met waterbeleid aan de slag (11/6/02)

Persbericht

EMBARGO TOT 11 JUNI 12.00 UUR

Gemeenten actief met waterbeleid aan de slag

Vandaag heeft W. Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het position paper Gemeenten geven Water een plaats, inclusief het VNG actieprogramma Water aangeboden aan demissionair Staatssecretaris M. de Vries van Verkeer en Waterstaat. De overhandiging vond plaats tijdens het ochtendprogramma van het VNG Congres in Rotterdam, dat als thema Water heeft.

Water is een belangrijk beleidsterrein dat vraagt om sectoroverstijgende en brede bestuurlijke aandacht. Veel gemeenten zijn al actief aan de slag om water een plaats te geven in de organisatie. De komende jaren zal de ontwikkeling van het waterbeleid een nog grotere rol gaan spelen. Gemeenten kunnen sturing geven aan het waterbeleid vanuit hun rol als gebiedsregisseur, belangenafweger en belangenbehartiger. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij ruimtelijke ontwikkelingen, waarbij water een onmisbaar element vormt.

De VNG wil haar leden adviseren bij de uitvoering van gemeentelijke watertaken. In het position paper geeft de VNG een visie op de positie van gemeenten bij het waterbeleid. Als uitwerking van het uitgebreide position paper, heeft de VNG een actieprogramma opgesteld. Hierbij wordt aangegeven hoe de VNG de komende jaren invulling wil geven aan het beleidsterrein water.

In het position paper en het actieprogramma komen diverse onderwerpen aan de orde waar gemeenten de komende jaren mee te maken krijgen. Zo vindt de VNG het van belang, dat gemeenten betrokken worden bij deelstroomgebiedvisies, die de provincies momenteel voorbereiden. Het bergen van water heeft directe consequenties voor de keuzemogelijkheden van gemeenten bij de ruimtelijke inrichting.

Ook worden gemeenten in toenemende mate geconfronteerd met grondwaterproblemen. Als gevolg van te hoge of te lage waterstanden kan schade ontstaan, waar de burger direct last van heeft. Verder is het onderhouden van stedelijke waterbodems een onderwerp waar veel gemeenten mee te maken hebben. De bestuurlijke organisatie en financieringsvraagstukken komen tevens aan de orde.

Gemeenten staan dus voor de opgave waterbeleid de komende jaren nog verder in te bedden. Maar gemeenten staan er niet alleen voor. Samen met het Rijk, provincies en waterschappen zal de komende jaren gewerkt worden aan het anders omgaan met water.

Den Haag, 11 juni 2002