Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/074

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

11 juni 2002

Nr. 02/074

Toename aantal boetes van Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie heeft in 2001 bij 2.664 inspecties boetes opgelegd. Dat is bij elf procent van het totaal aantal inspecties. In het jaar ervoor werden tijdens 2.233 inspecties boetes opgelegd, acht procent van het totaal aantal inspecties. De meeste boetes zijn uitgedeeld vanwege het ontbreken van de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie. In dit document wordt vastgelegd welke risicos met het werk in een bedrijf gepaard gaan en hoe deze zo klein mogelijk worden gehouden. Ook heeft de Arbeidsinspectie veel boetes opgelegd vanwege valgevaar. Bij de eerstvolgende (standaard) hercontroles bleek de overtreding in 82 procent van de gevallen opgelost.

Dit staat in de evaluatie over 2001 van de bestuurlijke boete in de Arbowet die demissionair minister Vermeend mede namens demissionair staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als bijlage bij het jaarverslag van de Arbeidsinspectie naar de Tweede Kamer heeft verzonden. De Arbeidsinspectie heeft sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Arbowet, per 1 november 1999, de mogelijkheid zelf een boete op te leggen, als de Arbowet wordt overtreden. Het boetesysteem werd over de periode van 1 november 1999 tot 1 november 2000 al eerder geëvalueerd. Beide evaluaties worden bij de algehele evaluatie van de Arbowet in 2004 meegenomen.

In 2001 zijn naar verhouding meer boetes uitgedeeld voor het ontbreken van de risico-inventarisatie en -evaluatie dan bij de vorige evaluatie (23 procent tegenover 14 procent vorig jaar). De standaardboete voor het ontbreken van de risico-inventarisatie en -evaluatie is lager dan de boete voor de andere veel voorkomende overtreding: valgevaar. Vorig jaar was dit de meest geconstateerde overtreding.

De meeste boetes werden uitgedeeld in de bouw. Op de tweede plaats staat de industrie. Ook bij de vorige evaluatie waren dit de sectoren waar de meeste boetes zijn opgelegd.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister Vermeend bij Jaarverslag 2001 Arbeidsinspectie
PDF publicatie Bijlage B: De bestuurlijke boete in de Arbowet: evaulatie 2001