FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: melkoverschot zuivelstaking kan naar goed doel

FNV Bondgenoten is bereid om een melkpoedertoren door stakers te laten opstarten om de melk die boeren niet meer kwijt kunnen, te laten verpoederen. Maar dan alleen onder de voorwaarde dat zuivelcoöperaties het melkpoeder ter beschikking stellen van een goed doel. FNV Bondgenoten heeft bij een aantal hulporganisaties de vraag neergelegd of zij het melkpoeder eventueel kunnen gebruiken.

FNV Bondgenoten erkent de problematische situatie waar de melkveehouders op dit moment in verkeren door de staking bij de zuivelverwerkende fabrieken. De bond begrijpt alleen niet dat de boeren zo boos zijn op de vakbond. Dick van Gelswijk, bestuurder FNV Bondgenoten: 'De zuivelcoöperaties hebben een afnameplicht ten opzichte van de boeren. De melk kan ook makkelijk opgehaald worden. In koelwagens blijft de melk 48 uur goed. In die tijd kan de melk naar overal in Europa vervoerd worden om verwerkt te worden'. FNV Bondgenoten heeft begrepen dat de LTO een kort geding wil aanspannen tegen de vakbond om de staking op te schorten. Volgens Van Gelswijk is dat raar: 'Ook de LTO moet bij de zuivelcoöperaties zijn, niet bij ons'.
Het alternatieve plan dat FNV Bondgenoten nu aan het uitwerken is, is ook een manier om verlichting brengen voor de boeren die nu hun melk niet kwijt kunnen. Van Gelswijk: 'Als het haalbaar blijkt, dan kunnen we zo melk gaan poederen. Het ligt dan aan de werkgevers of zij het melkpoeder beschikbaar willen stellen'.