ABVAKABO FNV

Goede loonsverhoging voor Onderzoeksinstellingen

Zoetermeer, 11 juni 2002

ABVAKABO FNV en de andere bonden hebben met de werkgevers in de onderzoeksinstellingen een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De loonontwikkeling bedraagt in 16 maanden ruim 6%. Ook zijn afspraken gemaakt over meer flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden. 'Een goede loonontwikkeling is hier heel belangrijk. Het is een belangrijk signaal voor de kenniseconomie', aldus Arno Lammeretz, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De CAO loopt van 1 juni 2002 tot 1 oktober 2003. Per 1 juni 2002 krijgen de medewerkers een salarisverhoging van 3%. De eindejaarsuitkering bedraagt in 2002 4%. Daarvan is 3% structureel. De eindejaarsuitkering bedroeg tot nu toe 158,82 euro. Hiermee is een goede stap gezet in de richting van een dertiende maand.

De mogelijkheden om werk en privé beter te kunnen combineren, zijn verder uitgebreid. In de CAO zijn afspraken gemaakt die verder gaan dan de Wet Arbeid en Zorg bepaalt. Zowel de regelingen over zorgverlof als het adoptieverlof zijn verbeterd. Ook de mogelijkheden om ouderschapsverlof op te nemen zijn verder geflexibiliseerd.

Ook zijn partijen het eens geworden over verandering van het seniorenbeleid. Een werkgroep gaat in de komende periode werken aan een vernieuwd, meer flexibel, seniorenbeleid. Daarin zal aandacht zijn voor meer maatwerk, zodat mensen bijvoorbeeld meer keuzevrijheid krijgen in de besteding van seniorendagen.
Verder wordt met alle medewerkers een Persoonlijk Ontwikkelingsplan afgesproken. Een medewerker maakt met zijn leidinggevende afspraken over de loopbaan en benodigde opleidingen. De werkgevers zullen de (financiële) middelen ter beschikking stellen. Ook met personen in een gesubsidieerde baan (I/D-werknemers) wordt een ontwikkelingsplan afgesproken. Uitgangspunt is om mensen te laten doorstromen naar een reguliere baan. De salarissen van deze werknemers worden in de nieuwe CAO verhoogd.

In de onderzoeksinstellingen werken ongeveer 5.000 mensen, verspreid over verschillende instituten, zoals het NIOD, NWO, KNAW en de Koninklijke Bibliotheek.

Meer informatie:
Arno Lammeretz landelijk bestuurder (06) 51218356 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

11 jun 02 16:27