Nieuw-Vlaamse Alliantie

Nu ook versoepeling taalvereisten voor Brusselse politieagenten (11/06/02)

Waarvoor de N-VA verleden week al waarschuwde, wordt vandaag geruisloos doorgevoerd. Na de versoepeling van de taalwetgeving in bestuurszaken, deze in gerechtszaken en de toevoeging van eentalige rechters in Brussel, volgt nu de versoepeling van de taalexamens voor de Brusselse politieagenten.

Het nijpende tekort aan politieagenten in Brusselse gemeenten is louter te wijten aan de politiehervorming zelf en de aanmoediging van de mobiliteit van politieagenten mét behoud van hun statuut. De bijkomende premies zijn aldus een afdoende instrument om het politieambt in Brussel aantrekkelijker te maken.

Echter, ook nu weer nemen de Franstaligen de gelegenheid te baat om de taalwetgeving te versoepelen. Op 5 juni interpelleerde N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke in de commissie Binnenlandse Zaken minister Duquesne omtrent informatie die de N-VA bereikte inzake de versoepeling van het taalexamen en de taalkennisvereisten voor Franstalige politierekruten. De minister noemde alle geruchten terzake 'voorbarig'. Minder dan een week later wordt een versoepeling van het taalexamen aangekondigd.

In politiekringen wordt algemeen erkend dat het niveau van het taalexamen voor Franstalige politieagenten nu al belachelijk laag is. Met de welwillende medewerking van VLD, SP.A en Agalev worden deze examens nog verder vereenvoudigd. Daarenboven zijn er in de huidige situatie onvoldoende cursussen Nederlands ter beschikking en kunnen deze niet gevolgd worden tijdens de werkuren, de onwil situeert zich dus vooral bij de Franstalige politici en politietop i.p.v. bij de agenten zelf. Volgens politiebronnen is vandaag minstens 10% van de patrouillerende politieagenten in Brussel volstrekt Nederlandsonkundig.

De N-VA vindt de evolutie inzake de taalwetgeving in Brussel onder paars-groen uiterst verontrustend. Na de tweetaligheid van het gerecht en de ambtenarij gaat nu ook de tweetaligheid bij de Brusselse politie voor de bijl. Men kan niet anders dan vaststellen dat de Vlaming in Brussel steeds minder terecht kan in zijn eigen taal. Voor de doorsnee volwassen Vlaming stelt dit misschien niet steeds onoverkomelijke problemen, voor de Vlaamse kinderen des te meer. Een flamingant kniesoor die daar om maalt.

Auteur:
Kamerfractie
Karel Van Hoorebeke, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be