CDA

Eerste Kamer stemt in met adviesaanvraag aan SER

De fracties van CDA, VVD en D66 in de Eerste Kamer hebben op dinsdag 11 juni een voorstel met betrekking tot een adviesaanvraag van de Vaste Commissie van Sociale zaken & Werkgelegenheid aan de Sociaal-Economische Raad (SER) aangenomen. Dit is een novum, aangezien de Eerste Kamer nooit eerder een dergelijke adviesaanvraag heeft gedaan.

De adviesaanvraag heeft betrekking op het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Jet Bussemaker (PvdA) en Leen van Dijke (ChristenUnie) tot wijziging van de Arbeidstijdenwet en het Burgerlijk Wetboek ter verruiming van zeggenschap van werknemers over arbeidstijden.

Een adviesaanvraag dwingt, volgens CDA-senator Henk Hofstede, sociale partners te zoeken naar een oplossing die op een zo breed mogelijk draagvlak in de samenleving kan rekenen. Daarin ligt ook een duidelijke meerwaarde. Komt de SER met een sterk verdeeld advies, dan is de boodschap ook duidelijk: de wetgever zal dan de door hem beoogde maatregelen zonodig kunnen afdwingen.

Hofstede riep op 14 mei jl. tijdens de plenaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel de indieners ervan op alsnog om een SER-advies te vragen. Dat advies zou dan in de zomer kunnen uitkomen "en dan kunnen wij in september dit wetsvoorstel op een ordentelijke manier afhandelen."

Toen tijdens de plenaire behandeling bleek dat de indieners consequent bleven weigeren om een SER-advies te vragen, besloot de CDA-fractie een voorstel van de D66 fractie te steunen, om als Eerste Kamer alsnog om een SER-advies over het initiatiefwetsvoorstel te vragen. Ook de VVD-fractie steunde het D66-voorstel, maar omdat de Kamer dinsdagavond 14 mei jl., niet tot stemming over het voorstel kon overgaan, werd de beraadslaging toen geschorst.

Middels de adviesaanvraag verzoekt de Eerste Kamer de SER om antwoord op onder meer de vraag naar de reikwijdte van de afspraken die over het werken op zondag door de Ondernemingsraad (OR) zijn gemaakt. "De initiatiefnemers stellen zich op het standpunt hoewel een beslissing van de OR niet doorwerkt in het individuele arbeidscontract blijkt dat inmiddels een andere praktijk is gegroeid. De regering stelt zich daarentegen op het standpunt dat uit het algemeen arbeidsovereenkomstenrecht onmiskenbaar voortvloeit dat in aanvulling op afspraken met de OR ook steeds de instemming van ieder individuele werknemer nodig is voor het werken op zondag. Wat is de doorwerking van dit verschil van inzicht voor andere soortgelijke gevallen waarin (impliciet) een instemmingsvereiste geldt op basis van het algemene overeenkomstenrecht?", aldus de vragenstellers.