Ingezonden persbericht


Compuware OptimalJ tilt de kracht van patterns op een nieuw niveau

De pattern bewerking van OptimalJ 2.1 gebruikt bestaande ontwerpen, structuren en code, zodat ontwikkelaars zich op het resultaat kunnen concentreren in plaats van op de methode

AMSTERDAM.--11 juni 2002--Compuware Corporation (Nasdaq: CPWR) heeft vandaag de commerciële beschikbaarheid aangekondigd van OptimalJ 2.1, een Java-ontwikkelingsomgeving die in de voorhoede staat van de patroonbewerking. Patterns vergemakkelijken het hergebruik van vooraf gedefinieerde ontwerpen, structuren en code. Ze maken de specifieke kennis van enkele deskundige Java-architecten beschikbaar voor heel de organisatie. De functies voor het bewerken van patterns van OptimalJ geven software-architecten de mogelijkheid om hun eigen patterns te ontwikkelen en te bewaren, om automatisch operationele J2EE-applicaties te creëren.
Patterns leiden tot een snelle, gestandaardiseerde ontwikkeling in heel het ontwikkelingsproces -- waarbij de ontwikkelaars zich op het resultaat kunnen concentreren in plaats van op de methode. OptimalJ 2.1 geeft architecten een mechanisme om J2EE-patterns te definiëren die ontwikkelaars automatisch gebruiken wanneer ze applicaties construeren. Ze hoeven niet langer tijd en moeite te investeren in complexe, technische infrastructuren.

Modelgebaseerd ontwikkelen is het fundament van OptimalJ. Object Management Group's (OMG's) Model Driven Architecture (MDA) is de standaard die voor deze nieuwe ontwikkel methoden gebruikt wordt. MDA verhoudt zich tot Unified Modeling Language (UML) op dezelfde wijze zoals J2EE zich verhoudt tot Java, of van .Net tot C#. In deze gevallen wordt een ontwikkeltaal gebruikt om een bepaalde architectuur te implementeren. OptimalJ is een van de eerste producten die gebaseerd is op MDA zoals deze is gedefinieerd door de Object Management Group (http://www.omg.org/mda). OptimalJ breidt de MDA architectuur uit door het toevoegen van patterns aan de modellen.

Tyler McDaniel, Director Application Strategies, Hurwitz Group, merkt op: "Patterns helpen ontwikkelaars om hun projecten sneller tot een goed einde te brengen, omdat ze kennis van de technische architectuur bevatten die de ontwikkelaars kunnen gebruiken en waar ze bedrijfslogica aan kunnen toevoegen. Dit versnelt het ontwikkelingsproces beduidend, aangezien het de taak van de ontwikkelaar veel gemakkelijker maakt. OptimalJ 2.1 geeft organisaties de mogelijkheid hun eigen patterns te ontwikkelen in plaats van met kant-en-klare patterns te moeten werken."

"Tools die de ontwikkelaar helpen om J2EE te gebruiken en productiever te werken, kunnen de productiviteit verbeteren.," zegt Rikki Kirzner, Research Director bij IDC." De mogelijkheid om specifieke patterns met gespecialiseerde kennis te ontwikkelen, die in heel het bedrijf kunnen worden hergebruikt, is een belangrijke hulp voor architecten om een individuele architectuurstijl te ontwikkelen en in stand te houden. De ontwikkelaars kunnen zich op het resultaat concentreren in plaats van op de methode."
De functie voor pattern bewerking vult OptimalJ aan met door de gebruiker gedefinieerde implementatie patterns. Implementatie patterns vertalen de applicatiemodellen van OptimalJ in fysieke code. Binnen OptimalJ worden de implementatie patterns uitgedrukt in de Template Pattern-taal. Om patterns te kunnen ontwikkelen, omvat OptimalJ 2.1 een verzamelplaats zodat organisaties hun eigen patterns kunnen definiëren. Wanneer de architecten de J2EE-architectuur begrijpen, kunnen zij met behulp van OptimalJ zonder moeite hun eigen patterns opbouwen of bestaande patterns wijzigen.

Het gebruik van domein patterns, een andere nieuwigheid van OptimalJ 2.1, maakt het mogelijk om domeinmodellen voor nieuwe toepassingen sneller te construeren en beperkt het aantal fouten in de modelleringsfase. Men kan ook een bibliotheek van domein patterns samenstellen en bijhouden. Daarnaast omvat OptimalJ 2.1 drie nieuwe diagrammen op het niveau van het applicatiemodel. Ze maken de door OptimalJ gecreëerde applicatie veel begrijpelijker, zodat de ontwikkelaars snel door de componenten van de toepassing kunnen navigeren. De drie nieuwe diagrammen zijn: het DBMS Relational Diagram, het EJB Component Diagram en het Web Component Diagram. Ten slotte zijn uitbreidingen voor presentatiemodellen inbegrepen, die ontwikkelaars de mogelijkheid geven om het formaat en de lay-out van attributen in het applicatiemodel te definiëren. Dit garandeert een snellere ontwikkeling en onderhoud, dankzij het hergebruik van componenten en een grotere consistentie.

Jonathan Stephenson, Associate Analyst CBDi Forum zegt over OptimalJ: "Versie 2.0 was bedoeld om de instapdrempel te verlagen voor ontwikkelaars die krachtige J2EE web-applicaties voor bedrijven willen realiseren. In versie 2.1 bereikt de kracht van de patterns nieuwe hoogten. Het op patterns gebaseerde design voor domeinmodellen is op zich een lovenswaardig doel. De op patterns gebaseerde transformatie van domeinmodellen in applicaties is de troef die OptimalJ op een hoger niveau tilt."
"De combinatie van patterns en modellen is de sleutel tot de verbetering van de productiviteit van ontwikkelaars en de vermindering van de complexiteit van bedrijfsprocessen, terwijl patterns de complexiteit van de technologie verminderen. Het gebruik van patterns om modellen automatisch om te zetten in een J2EE-achitectuur en vervolgens in de correcte Java-code, doet de ontwikkelingskosten sterk dalen en verbetert de kwaliteit van de applicaties," zegt Edwin Schumacher, Director Product Management voor Compuware OptimalJ.

Prijzen en beschikbaarheid van OptimalJ
OptimalJ 2.1 Professional Edition is onmiddellijk beschikbaar. Licenties op naam zijn verkrijgbaar vanaf 4.995 $ per ontwikkelaar. Er is ook een testversie beschikbaar die 14 dagen kan worden gebruikt.

Over Compuware
Compuware Corporation (Nasdaq: CPWR) is een miljarden bedrijf dat software en professionele diensten biedt die productiviteit optimaliseren en kosten minimaliseren gedurende de gehele levenscyclus van applicaties. Om te kunnen voorzien in de snel veranderende behoeften van bedrijven van elke omvang, weten Compuware's toonaangevende oplossingen de kwaliteit van gedistribueerde e-business- en bedrijfsapplicaties te vergroten, de integratie ervan te vereenvoudigen en de prestaties te verhogen . Neem voor meer informatie over Compuware contact op met het kantoor in Amsterdam 020 - 311 88 00. U kunt Compuware ook op het World Wide Web bezoeken op http://www.compuware.nl.

Voor meer informatie

Compuware B.V.
Rolf Visser / Marketing Manager
rolf.visser@nl.compuware.com
Tel: 020 3118800 Mob: 06 25010100

JK&K Communications B.V.
Marjolein Klaassen / PR
marjolein.klaassen@jkkcom.nl
Tel: 020-4623900 Mob: 06-53254635

Compuware is een geregistreerd handelsmerk van Compuware Corporation. Alle in dit bericht genoemde product of bedrijfsnamen zijn handelsnamen of geregistreerde handelsnamen van de desbetreffende eigenaren