Nieuw-Vlaamse Alliantie

Oppositie neemt voortouw in verzekering tegen natuurrampen (11/06/02)

Reeds op 11 december 2000 diende de regering een wetsontwerp in waardoor de dekking tegen natuurrampen zou verplicht worden in elke brandpolis. Zo zouden gezinnen wiens woning beschadigd wordt door natuurrampen, bvb. wateroverlast, niet langer een beroep moeten doen op de ontoereikende en laat uitgekeerde vergoedingen van het Rampenfonds. In de loop van 2001 organiseerde de kamercommissie Economie hoorzittingen met verzekeraars en consumentenorganisaties, de hoorzittingen met de gewesten en wetenschappers vonden evenwel nooit plaats. Sinds Pasen 2001 liggen de werkzaamheden volledig stil.

De N-VA wil vermijden dat de regering pas terug wakker schiet wanneer het te laat is en zich opnieuw zware schadegevallen van wateroverlast of stormweer voordoen. Om de regering tot concrete daden aan te porren, ondervroeg N-VA-kamerlid Frieda Brepoels vandaag minister Picqué. Uit diens antwoord bleek dat de federale regering ervoor terugdeinst om de koe bij de horens te vatten omdat de gewesten weigerachtig staan tegenover het afbakenen van risicogebieden. Geen enkele overheid wordt immers graag geconfronteerd met de boze reacties van bewoners van risicogebieden die probleemloos een bouwvergunning kregen afgeleverd.

Ook inzake de financiering van het stelsel durft de regering geen knopen door te hakken: dient de extra premie door iedereen te worden gedragen of enkel door de bewoners van risicogebieden.

De N-VA dringt er bij de regering op aan om niet langer de kop in het zand te steken en duidelijke keuzes te maken. De commissievoorzitter ging alvast in op de vraag van Frieda Brepoels om de Gewesten uit te nodigen voor een gesprek met de parlementsleden van de commissie Economie zodat op korte termijn alvast de knoop inzake de risicogebieden wordt doorgehakt.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be