Ministerie van Verkeer en Waterstaat

11 juni 2002

Netelenbos en Alders zetten stap in ontwikkeling Zuiderzeelijn

Minister Netelenbos en Voorzitter van de Stuurgroep Zuiderzeelijn Alders hebben vandaag het voorstel voor een samenwerkingsovereenkomst Zuiderzeelijn aan hun achterban gezonden. Aan rijkszijde is dit het kabinet, aan regionale zijde zijn dat de provinciale staten van Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland en diverse gemeenteraden in deze provincies.

In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over de afbakening van het project Zuiderzeelijn, de wijze van samenwerking en besluitvorming, de financiering en risicoverdeling. Op 13 februari was al een intentieovereenkomst getekend.

Het voorstel aan de betrokken regionale overheden is om maximaal 1,02 miljard euro in te zetten voor de magneetzweefbaan en 0,23 miljard euro voor een hoge snelheidsverbinding. Het rijk heeft reeds op 21 december besloten om maximaal 2,73 miljard euro ter beschikking te stellen voor een snelle verbinding met Noord-Nederland. De bestuurders zijn het er over eens dat deze financiële inzet, voldoende basis is om de markt te vragen plannen in te dienen. Het bedrijfsleven zal risicodragend moeten participeren in de ontwikkeling van de Zuiderzeelijn.

De onderhandelaars Netelenbos en Alders zijn van mening dat de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer benaderd moeten worden om te participeren in de samenwerkingsovereenkomst en om een financiële bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Zuiderzeelijn voor het deel in de Randstad.

De samenwerkingsovereenkomst wordt pas na instemming van alle partijen bindend. De overeenkomst moet de basis vormen voor een langdurige samenwerking tussen rijk en regio voor de ontwikkeling van de Zuiderzeelijn. Het is de verwachting dat de betrokken partijen voor 1 juli 2002 hun standpunt ten aanzien van het voorstel kenbaar maken.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de stuurgroep Zuiderzeelijn

(Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de stuurgroep Zuiderzeelijn)