Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Apeldoorn, 11 juni 2002

Eerste rode titi geboren in Nederland

Op Apenheul is onlangs een rode titi geboren. Er zijn nooit eerder titi-geboorten in Nederland geweest en ook in dierentuinen buiten ons land behoren titi-geboorten tot zeldzame gebeurtenissen. Het is nog onduidelijk welk geslacht de baby-titi heeft.

Herkomst
Titi's zijn Zuid-Amerikaanse aapjes die ongeveer zo groot zijn als een eekhoorn. Ze leven in familieverband in de dichte begroeiing langs rivieren in het Amazone regenwoud. Het opvallendst aan titi's is hun slaaphouding, waarbij een paartje de lange staarten geheel in elkaar draait. De ouders van de titi-baby op Apenheul maakten deel uit van een groep die op de Universiteit van Californië werd gehouden voor onderzoek aan het gedrag van deze apen. Na het stopzetten van dit onderzoek zijn van deze titi-kolonie een aantal families naar Europa gekomen. Ook Apenheul verwelkomde in januari een familie, bestaande uit vader, moeder en dochter. Al heel kort na aankomst moet het vrouwtje in blijde verwachting zijn geraakt.

Rode titi's bekijken
Bij titi's helpt de hele familie met de opvoeding van de baby mee. Vader en zus dragen de baby dus ook vaak bij zich. Bij goed weer gaan de titi's op Apenheul iedere dag naar buiten. Doordat het rustige dieren zijn vallen ze niet direct op in de bomen rond het hoofdgebouw. Daar delen ze hun bos met andere soorten apen, met mooie namen als witgezicht-saki, keizersnorrebaard-tamarin en goudkop-leeuwaapje.

/////