Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
13 juni 2002

Uitspraak Scientology-zaak uitgesteld

De uitspraak in het hoger beroep in de bodemprocedure die Scientology tegen XS4ALL, Karin Spaink en nog 20 providers had aangespannen, is uitgesteld tot 5 september 2002.

Wrang genoeg is het op die dag precies 7 jaar geleden dat een deurwaarder, bijgestaan door vertegenwoordigers van de sekte, een inval deed bij XS4ALL om beslag te leggen op materialen van klanten die volgens Scientology inbreuk maakten op haar auteursrechten. De sekte begon vervolgens aan een uitputtende rechtsgang, waarbij Spaink, XS4ALL en de mede-gedaagden voortdurend in het gelijk werden gesteld. De citaten op de homepages waren volgens President noch Rechtbank
onrechtmatig. Wel verklaarde de Arrondissementsrechtbank Amsterdam in haar vonnis van 9 juni 1999 in een aparte verklaring voor recht dat providers moeten ingrijpen als zij in kennis worden gesteld van (auteursrechtelijk) inbreukmakend materiaal op hun servers, als 'aan de juistheid van die kennisgeving in redelijkheid niet valt te twijfelen'. Voor XS4ALL was die verklaring reden om zelf ook in beroep te gaan. Immers; zowel providers als internetters zijn gebaat bij glasheldere spelregels. Zonder duidelijke afbakening van de criteria voor het verwijderen van informatie, dreigen commerciele belangen van providers snel te prevaleren boven het beschermen van de vrijheid van meningsuiting.

De concept-implementatie van de Europese Richtlijn voor Elektronische Handel biedt in de ogen van XS4ALL dan ook een veel duidelijker handvat; providers moeten alleen ingrijpen als een rechter dat beveelt, of als uit een kennisgeving blijkt dat het gaat om 'onmiskenbare onrechtmatigheid'.

Vonnis in kort geding van 12 maart 1996:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/verd1ned.html

Vonnis in bodemprocedure van 9 juni 1999:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/verd2ned.html

Aankondigingen XS4ALL
4 maart 1999 aankondiging bodemprocedure
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/scientology2.html

9 juni 1999 uitspraak bodemprocedure
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/scientology.html


***Noot voor de redactie,