Landelijke Huisartsen Vereniging

Assistent in huisartspraktijk krijgt er 4 procent bij

De Landelijke Huisartsen Vereniging, de vakbonden (ABVAKABO, FNV, CFO) en de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) hebben op 13 juni overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. De CAO heeft betrekking op doktersassistenten in de huisartsenpraktijk. Zij krijgen er, met terugwerkende kracht tot 1 mei 2002 vier procent bij. Daarnaast wordt hun inkomen meer in overeenstemming gebracht met collega's in vergelijkbare sectoren, zoals de gezondheidscentra. De nieuwe CAO loopt tot 1 mei 2003.

Naast de loonsverhoging van 4 procent wordt ook de eindejaarsuitkering eenmalig verhoogd. In december 2002 gaat deze uitkering van 0,75 procent naar 1,5 procent. In april 2003 wordt vervolgens nogmaals een uitkering van 0,5 procent gedaan. In de berekening van de eindejaarsuitkering wordt tevens de vakantietoeslag meegenomen. Partijen hebben de intentie in volgende CAO's deze uitkering meer marktconform te maken.
Verder is het loongebouw geherstructureerd. Het aanvangsalaris van een gediplomeerd assistente (schaal 2) gaat 2 procent extra omhoog. Het maximum van de schaal gaat met 1,1 procent omhoog. Voor de 'assistente plus' (schaal 3) wordt zowel het aanvangsalaris als de laatste periodiek met 1,6 procent verhoogd. In schaal 2 en 3 is voor de tussenliggende periodieken besloten met kleinere extra stappen te gaan werken.

'Praktijkondersteuner'
Komend jaar zal een functiewaarderingsonderzoek plaatsvinden. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor de volgende CAO-onderhandelingen.
De CAO wordt uitgebreid met de nieuwe functie van 'praktijkondersteuner'. De schaal die bij deze functie hoort, zal in overeenstemming zijn met de zwaarte van de functie. Voorts komt er een commissie die zich bindend zal uitspreken over de juistheid van de inschaling van assistenten.
De onderhandelingpartijen zijn tevreden over het behaalde resultaat en zullen dit met een positief advies aan hun achterban voorleggen.