Drempels weg


Nieuws

13 juni 2002: Resolutie door het Europese Parlement aangenomen

Het Europese Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin de toegankelijkheid van websites voor mensen met een functiebeperking centraal staat. Het rapport, waarin de resolutie is opgenomen, vormt een reactie op een Mededeling van de Europese Commissie over het eEurope2002 initiatief. In de resolutie wordt onder meer verzocht om de websites van de Europese instellingen en van de lidstaten vóór 2003, het Europees Jaar van de gehandicapten, toegankelijk te maken.

In de resolutie wordt voor het eerst expliciet gewezen op de Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) van het W3C. Deze richtlijnen hebben niet hoofdzakelijk betrekking op websites, maar voornamelijk op de programmatuur met behulp waarvan websites in elkaar worden gezet en worden beheerd (content management). Ook deze toepassingen dienen volgens het Europese Parlement toegankelijk te zijn voor mensen met een functiebeperking, zodat deze groep mensen niet wordt uitgesloten van de arbeidsmarkt.

Het Parlement beklemtoont daarnaast het belang van een dubbel-A-conformiteit. Dit betekent dat wordt aanbevolen om aan zowel de prioriteit 1 als de prioriteit 2 richtlijnen van het W3C/WCAG te voldoen. Hiermee wordt aangesloten op de ontwikkelingen die zich recentelijk in Duitsland hebben voorgedaan (zie nieuwsbericht van 8 mei).

De resolutie is overigens niet bindend ten opzichte van de lidstaten, maar toont wel hoe de Europese Unie zich in de toekomst zal gaan opstellen op het gebied van webtoegankelijkheid.

Meer informatie: http://www.europarl.eu.int/
8 mei 2002: Duitsland stelt webtoegankelijkheid verplicht Op 1 mei jl. is in Duitsland het zogenaamde
Bundesgleichstellungsgesetz für Behinderte in werking getreden. Deze wet, die de gelijke behandeling van mensen met een functiebeperking waarborgt, bepaalt onder meer dat publiekrechtelijke organen hun internetsites toegankelijk moeten inrichten. De wet is ook gericht tot de private sector, maar geldt in dat geval slechts als aanbeveling. Aan de artikelen over internettoegankelijkheid zijn rechtsverordeningen gekoppeld waarin wordt voorgeschreven dat nieuwe sites van overheidsinstanties tenminste moeten voldoen aan de prioriteit 1 en 2 WCAG 1.0 richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C). Bestaande sites krijgen tot en met 2005 de tijd om aan de richtlijnen te voldoen.

Meer: http://www.behindertenbeauftragter.de/
25 april 2002: Nieuwe versie van MAGpie
In mei zal het National Center for Accessible Media (NCAM) versie 2.01 van het freeware programma MAGpie introduceren. Dit programma stelt web- en multimediadesigners in staat om captions (ondertitels) en beschrijvende teksten toe te voegen aan audio- en videofragmenten. Daarnaast biedt MAGpie de mogelijkheid om audio toe te voegen aan SMIL presentaties. Wanneer deze technieken door de webdesigner worden toegepast, kunnen mensen met een visuele of auditieve functiebeperking ook horen of lezen wat er zich in het fragment afspeelt. Bovendien biedt de laatste versie van MAGpie de mogelijkheid om belangrijke woorden of delen van de tekst te benadrukken, zodat bijvoorbeeld mensen met een leer- of leesstoornis de tekst ook kunnen volgen.

Tegenwoordig wordt op websites steeds vaker de mogelijkheid aangeboden om bepaalde informatie in de vorm van een audio- of videofragment te beluisteren of bekijken. In die gevallen wordt er vaak vergeten om te zorgen voor een alternatieve tekstversie, zodat bezoekers met een functiebeperking ook kunnen lezen welke informatie in het fragment schuilgaat. Het World Wide Web Consortium (W3C) en Drempels Weg hanteren daarom richtlijnen waarin wordt gesteld dat de webdesigner dient te zorgen voor een toegankelijk alternatief. Dit knelpunt wordt door webdesigners en content managers vaak opgelost door de tekst van het fragment volledig uit te schrijven en als aparte pagina beschikbaar te stellen. Op zich is dit een prima mogelijkheid om de informatie uit het fragment alsnog op een toegankelijke wijze beschikbaar te stellen. Het zou echter beter zijn als de bezoeker met een functiebeperking de gelegenheid krijgt om het fragment, net als alle andere bezoekers, realtime te volgen. Met behulp van SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) en MAGpie is het mogelijk om door middel van combinaties van beeld, geluid en captions een toegankelijke multimediapresentatie te maken die door de vrijwel iedereen te volgen is. De meeste screenreaders zijn zelfs in staat om de captions die met behulp van SMIL zijn ontwikkeld, uit te voeren naar de gebruiker.

MAGpie werkt momenteel alleen met multimediaformaten die door de Windows Media Player kunnen worden afgespeeld: ASF, AVI, MPEG en WAV. Andere gangbare formaten zoals RA, RM en RAM zullen dus eerst geconverteerd moeten worden naar eerstgenoemde standaarden alvorens er met behulp van MAGpie een ondertitel of auditieve beschrijving aan kan worden toegevoegd. MAGpie (versie 1.0 en bèta versie 2.01) is gratis te downloaden vanaf de website van NCAM.

Download MAGpie:
http://ncam.wgbh.org/webaccess/magpie/index.html

Uitleg Magpie (op deze site):
http://www.accessibility.nl/informatie/ondertitelen/

Uitleg Magpie:
http://cita.rehab.uiuc.edu/magpie/magpie-caption.html

Meer over SMIL:
http://www.accessibility.nl/informatie/art-toegankelijkheid.html 15 april 2002: burger@overheid voor klachten over de elektronische overheid
Op 3 april jl. is burger@overheid door minister Van Boxtel opgericht. Dit initiatief biedt de burger de mogelijkheid om klachten en reacties in te dienen aangaande de elektronische toegankelijkheid en dienstverlening van de overheid. De nationale overheid, provincies, gemeenten en overige overheidsorganisaties dienen een herkenbare burger@overheid-link op hun website te plaatsen, zodat burgers hun opmerkingen rechtstreeks maar het platform kunnen sturen. Hoewel de reikwijdte van dit initiatief tamelijk breed is, biedt het de burger ook de mogelijkheid om te klagen over de technische ontoegankelijkheid van sites. Wanneer een overheidswebsite bijvoorbeeld ontoegankelijk is omdat er gebruik wordt gemaakt van Flash en er geen toegankelijk alternatief wordt aangeboden, kan de burger dit via het invulformulier van burger@overheid kenbaar maken. Enerzijds zal burger@overheid de klachten die van evident belang zijn, doorsturen naar de instantie waarop de klacht betrekking heeft. Anderzijds biedt het project de mogelijkheid om een totaalbeeld te krijgen van de kwaliteit van de elektronische dienstverlening die door de diverse overheidsinstanties wordt verzorgd. Dit alles moet ertoe bijdragen dat de elektronische overheid versterkt wordt. De website van burger@overheid biedt, naast reactieformulieren, ook een forum waarin discussies worden gehouden en een uitleg van de procedureregels die voor het indienen van een klacht bij een bestuursorgaan gelden.

Meer over burger@overheid: http://www.burger.overheid.nl/ Direct naar het reactieformulier:
http://www.burger.overheid.nl/contact.php
28 maart 2002: Nieuwe resolutie van Europese Raad Dat de toegankelijkheid van websites steeds meer aandacht krijgt op de politieke agenda bleek reeds vorig jaar toen in de Verenigde Staten Section 508 in werking trad. Deze wetgeving biedt de mogelijkheid om op te treden tegen ontoegankelijke publieke websites. Dit kan zelfs leiden tot procedures voor de rechter waarna de websiteaanbieder verplicht wordt gesteld de website aan te passen. Na de Verenigde Staten lijkt nu ook de Europese Unie tot het besef te komen dat toegankelijkheid van publieke en private websites nog veel te wensen over laat.

Op 25 en 26 maart jl. is door de Commissie Transport en Telecommunicatie van de Raad van de Europese Unie een vergadering gehouden over (onder meer) de toegankelijkheid van internet. In het voorlopige verslag van deze vergadering wordt een resolutie uitgevaardigd waarin het belang van webtoegankelijkheid wordt onderstreept. De voorlopige (Franse) versie van dit rapport is vanaf heden op de website van de Raad te downloaden (http://ue.eu.int/).

Belangrijk voor de toegankelijkheid van het internet is het feit dat de Raad (bestaande uit de ministers van elke lidstaat) in de resolutie aangeeft dat het volledig achter webtoegankelijkheid staat. Er worden voorstellen gedaan voor verdere bespreking van het onderwerp met het Europese Parlement en de Commissie. Ook worden de lidstaten uitgenodigd en aangemoedigd om ervoor te zorgen dat publieke websites toegankelijk zijn volgens de normen van het W3C. Daarnaast wordt er nog eens melding gemaakt van het belang van 2003, het Europese jaar van de gehandicapten. In 2003 zullen er veel initiatieven worden ondernomen die samenhangen met het onderwerp webtoegankelijkheid. Voor de duidelijkheid dient hierbij vermeld te worden dat het een resolutie betreft, die geen bindende normen oplegt aan de lidstaten. Wel vormen de intenties van de Raad een belangrijke impuls tot verder overleg en het ontwikkelen van regelgeving.

De Raad van de Europese Unie is niet de enige Europese instantie die zich uitlaat over het belang van toegankelijkheid op internet. De Europese Commissie heeft in het kader van het project eEurope recent nog aangegeven dat het belang hecht aan toegankelijkheid van zowel publieke als private websites. Het Europese Economisch en Sociaal Comité, dat bij de Europese Commissie, Raad en het Parlement opkomt voor de belangen van het maatschappelijk middenveld, heeft tijdens een plenaire zitting op 20 en 21 februari jl. zelfs aangegeven dat het belang hecht aan de ontwikkeling van een richtlijn die de lidstaten verplicht stelt om in ieder geval de overheidssites toegankelijk te maken en te houden. Niet nakomen van deze richtlijn zou leiden tot het overtreden van een discriminatieverbod jegens personen met een functiebeperking. Ten slotte hebben leden van het Europese Parlement zich ook positief uitgelaten over de bevordering van de webtoegankelijkheid. Nu zowel de Europese Commissie, het Parlement als de Raad hebben toegezegd de webtoegankelijkheid te steunen, zal het niet lang meer duren voor er daadwerkelijk een richtlijn of verordening wordt ontworpen die de lidstaten verplicht om hun websites toegankelijk te maken.

Op nationaal niveau lijken er ook mogelijkheden te ontstaan om toegankelijkheid af te dwingen. De ontwikkeling van de aanbouwwet Wet gelijke behandeling op grond van handicap of ziekte zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor internettoepassingen van zowel publieke als private instellingen. Nu discriminatie op grond van handicap zowel in de Grondwet als in het Wetboek van Strafrecht als discriminatiegrond zullen worden opgenomen, lijkt er geen weg meer terug. Hoewel het wetsvoorstel Wet gelijke behandeling op grond van handicap of ziekte op dit moment beperkt blijft tot de gebieden beroep en onderwijs, kan het toch aanleiding zijn om een organisatie te dwingen de eigen website, het intranet of het gebruikte CMS-pakket voor de (toekomstige) werknemer toegankelijk te maken. Bovendien is een motie van de Kamerleden Pastoors, Smits en Hermann, waarin wordt verzocht om een uitbreiding van de reikwijdte van het wetsvoorstel, door Staatssecretaris Vliegenthart positief ontvangen. Al met al voldoende reden voor webbouwers en -aanbieders om de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

1 februari 2002: Spraakherkenningssoftware op de universiteit Saint Marys University in Canada is in 1998 een project gestart wat ertoe moet bijdragen dat spraakherkenningssoftware op universiteiten wordt gebruikt. De voordelen voor mensen met een functiebeperking zijn ook enorm. In januari is bekend geworden dat Standford University in de Verenigde Staten een pilot start om het Canadese systeem te testen. De professoren dragen hierbij draadloze microfoons die samen met spraakherkenningssoftware van IBM (ViaVoice) ervoor zorgt dat de gesproken woorden direct in tekst wordt omgezet. De tekst wordt tevens direct op een groot scherm geplaatst.

Voor mensen met een visuele handicap zal het een uitkomst zijn. Zij kunnen weliswaar alles goed verstaan, maar aantekeningen maken tijdens de colleges is een stuk lastiger. Nu kunnen zij de lessen downloaden, en thuis de colleges uitwerken en direct in braille omzetten. Studenten met een auditieve handicap zullen natuurlijk het meest baat hebben bij dit project.
Op dit moment wordt in de Verenigde Staten in de rijkere universiteiten gewerkt met stenograven, om de studenten met een functionele beperking tegemoet te komen. De universiteiten die dergelijke kosten niet op kunnen brengen werken met vrijwilligers, die aantekeningen maken voor de studenten met een functiebeperking.

Uiteindelijk moet het project ertoe leiden dat de professoren naar tevredenheid en zonder technische storingen met de software zullen werken en dat de accuraatheid boven de 90% zal komen te liggen. Of deze mate van accuraatheid behaald zal worden is nog maar de vraag. Accessibility heeft vorig jaar in samenwerking met Bartiméus de mogelijkheden van spraakherkenningssoftware onderzocht en kwam niet tot dergelijke resultaten. Overigens werd in het onderzoek niet gebruik gemaakt van de software van IBM. Uit het onderzoek bleek dat na het maken van uitgebreide spraakprofielen, kleine stemwijzigingen (zoals bij vermoeidheid en verkoudheid) tot problemen kunnen leiden. Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen wordt de kwaliteit van dergelijke software ieder jaar steeds beter. Hoopvol kijken wij dan ook uit naar de resultaten van de pilot die nu gestart is.

Meer lezen:

http://www.liberatedlearning.com/
http://chronicle.com/free/2002/01/2002012401t.htm http://www.stmarys.ca/thetimes/dec01/article_stanford.html 23 Januari 2002: Nieuw computerspel voor blinden

Op 17 januari werd bij Bartiméus in Zeist een nieuw computerspel gepresenteerd, dat enkel bestaat uit geluid. Het heet SNELLER en is ontwikkeld door drie studenten Muziektechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in samenwerking met Bartiméus. In SNELLER is de essentie van een spel vertaald naar geluid.

Racen op je gehoor
SNELLER speelt zich af in een shuttle die over een baan rijdt. Met de pijltjestoetsen en de spatiebalk kan de snelheid worden geregeld. Onderweg moeten een aantal `boosters' gepakt worden, waardoor de shuttle nog sneller gaat racen. Diverse geluidseffecten proberen de bestuurder hiervan af te leiden. De speler wordt daarnaast vergezeld door de ietwat eigenzinnige bijrijder Bob.
Op het scherm is alleen de naam SNELLER zichtbaar, het spel bevat verder geen visuele elementen. De speler is geheel aangewezen op zijn gehoor. De stereo geluidseffecten zijn ongekend spectaculair. Zowel blinde als ziende testgebruikers bij Bartiméus vonden SNELLER spannend.

Wow!-site
In januari 2001 startte bij de Bartiméus Onderwijsinstelling een project waarbij studenten van de HKU betrokken waren. De opdracht was om een site te ontwikkelen met spellen die `wow!' zijn voor blinden. Reden hiervoor was het gebrek aan leuke spellen voor blinde computergebruikers.

Naar aanleiding van de goede reacties bij het testen van de spellen bij Bartiméus besloten Hugo Verweij, Richard van Tol en Sander Huiberts hun afstudeeronderzoek te wijden aan de spelbeleving van ziende en blinde mensen.

SNELLER
Met SNELLER zijn de studenten erin geslaagd om een spannend spel te programmeren dat ook toegankelijk is voor blinden. Eerdere pogingen richtten zich tot nu toe vooral op het vertalen van de grafische inhoud van spellen. Daardoor gaan echter veel essentiële elementen verloren die het spelen van een spel leuk maken. In SNELLER is de essentie van een racespel vertaald naar geluid zonder dat daarvoor grafische ondersteuning nodig is.
Internationale competitie
SNELLER bestaat momenteel uit één level; binnenkort zal een begin worden gemaakt met de ontwikkeling van meer levels. Nu al kunnen spelers wereldwijd hun hoogste score laten bijhouden op een speciale spelsite. Op deze manier wordt de beste speler ter wereld bekend. SNELLER is nu alleen nog in een Nederlandstalige versie beschikbaar. De eerstvolgende taal waarin het spel zal worden aangeboden is Engels.

Het spel SNELLER is te downloaden van de site:
www.soundsupport.net/sneller/.
Voor meer informatie over het onderzoek en het ontwikkelingsproces kunt u contact opnemen met Bartiméus (www.bartimeus.nl).

screenshot van de website soundsupport

screenshot van de website soundsupport
11 januari 2002: SMS voor blinden
Na Italië wordt nu ook in Engeland onderzocht in hoeverre SMS toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met een functiebeperking. Momenteel wordt door Vodafone gewerkt aan een zogenaamd sms-to-speech concept. Naast het toegankelijk maken van SMS is de Engelse tak van Vodafone samen met andere Engelse mobiele telefoonaanbieders ook van plan om de mobiele telefoon in het algemeen toegankelijker te maken. In Duitsland hebben gebruikers van een mobiele telefoon reeds de mogelijkheid om van sms-to-speech gebruik te maken. Nadat het bericht naar een speciaal servicenummer is verstuurd, ontvangt de geadresseerde op zijn/haar vaste telefoon een gesprek waarin het bericht door een computerstem in het Duits of Engels wordt voorgelezen.

Meer over SMS in Engeland:
http://www.e-accessibility.com/news.html
Meer over SMS in Duitsland:
http://www.focus.de (artikel over sms)
4 december 2001: Nederlandstalige online cursus over Webtoegankelijkheid
Persbericht
Zeist, 4 december 2001

Vanaf vandaag is de eerste Nederlandstalige online cursus over Webtoegankelijkheid te vinden op de website www.accessibility.nl. In deze uitgebreide cursus worden de toegankelijkheidsrichtlijnen voor het internet zeer overzichtelijk uiteengezet en toegelicht aan de hand van voorbeelden. Met subsidie van het Nationaal Revalidatie Fonds is dit Engelstalige curriculum van het World Wide Web Consortium (W3C) door het W3C Kantoor in Nederland vertaald.

Hiermee is een grote stap gezet in het aanbieden en het verspreiden van kennis over webtoegankelijkheid. De online cursus is voor iedereen beschikbaar en op ieder moment te volgen. Een ieder die de cursus heeft gevolgd, is in staat om toegankelijke websites te bouwen. Daarnaast blijft Accessibility, hét expertisecentrum op het gebied van webtoegankelijkheid, met haar dienstverlening de meest recente kennis verspreiden.
"Deze online cursus is uniek in Nederland en wordt als een doorbraak gezien in de strijd tegen de ontoegankelijke websites" aldus de toegankelijkheidsexpert.

Oproep Van Boxtel
Sinds minister Van Boxtel gemeenten heeft opgeroepen om websites volgens de officiële richtlijnen toegankelijk te maken, is de aandacht voor webtoegankelijkheid sterk toegenomen. Accessibility heeft op haar site testprogramma's staan waarmee een gebruiker online een site kan testen op toegankelijkheid. Het gebruik van het testprogramma "lynx viewer" is binnen een aantal weken verviervoudigd.

Zelf online testen
Met behulp van vier inspectietools op de site van Accessibility kan een gebruiker online elke site testen op toegankelijkheid. Uit de resultaten blijkt of de site geschikt is voor mensen met een functiebeperking. Dit zijn mensen die door een handicap beperkt worden in het gebruik van websites.

Gedurende een aantal maanden registreerde Accessibility hoe vaak en wanneer drie van deze tools worden gebruikt. Uit dit onderzoek blijkt dat de belangstelling voor toegankelijkheid van websites sterk is toegenomen. In totaal zijn er in tien weken tijd ruim 6700 sites getest met de online inspectietools. In oktober werd het testprogramma "lynx viewer" gemiddeld 760 keer per week gebruikt tegen 190 keer in september. Een groot deel van deze toename wordt mede veroorzaakt door de oproep van minister Van Boxtel. Het blijkt dat gemeenten massaal hun sites hebben onderzocht op toegankelijkheid en derhalve in grote mate verantwoordelijk zijn voor deze stijging.

Achtergrondinformatie over Accessibility
Accessibility is een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk, die informatie, advies, onderzoek, training en certificering levert met betrekking tot toegankelijkheid van het web voor mensen met een functiebeperking. Doelgroepen zijn bedrijven, overheden en instellingen. Accessibility is nauw betrokken bij het project Drempelsweg, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en vervult hierbij o.a. de functie van helpdesk. Tevens is Accessibility Member van het World Wide Web Consortium (W3C), een internationaal consortium dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de standaards van het web.

Op internet:
Meer informatie :
www.w3c.nl en www.revalidatiefonds.nl.
online cursus : www.accessibility.nl/curriculum/
2 november 2001: SMS voor blinden
Dankzij een service van Telecom Italia Mobile (TIM) en de Italiaanse blindenunie (www.uiciechi.it) kunnen ook blinden straks SMS ontvangen en versturen. Zij werken samen aan een speciale GSM kaart. Met deze kaart worden gesproken boodschappen verstuurd en omgezet naar SMS berichten en andersom. Een gebruiker van de service ontvangt een geluidssignaal als er een SMS bericht binnenkomt. De blinde gebruiker belt dan naar een vast telefoonnummer waarop het bericht wordt voorgelezen. Om een bericht te verzenden moet naar hetzelfde nummer worden gebeld en kan een bericht worden ingesproken. Aan de service in Italië zijn verder geen kosten verbonden.

In de Verenigde Staten bestaan soortgelijke initiatieven al voor doven en slechthorenden waarbij echter een tussenpersoon wordt gebruikt om gesproken boodschappen om te zetten naar tekst en andersom. Met nieuwe technieken (spraakherkenningssoftware) is het ook mogelijk om realtime spraak om te zetten naar tekst.
19 oktober 2001: Macromedia site levert kant en klare extensions en templates voor toegankelijkheid

Macromedia levert sinds enkele dagen op haar site extra informatie over het toegankelijk maken van websites voor mensen met een functiebeperking.

Naast praktische tips en bronverwijzingen geven ze ook voorbeelden van toegankelijke sites die door iedereen gebruikt kunnen worden. zo staan er extensions en templates op de site die direct gebruikt kunnen worden.

Screenshot van template genaamd office Screenshot van template voor kantoor

Afbeeldingen: Twee screenshots van toegankelijke templates. In de komende maanden wil Macromedia meer templates gaan aanbieden, ook multimedia en database gebaseerd.

De templates wijken iets af van de Nederlandse regels van Drempelsweg omdat in de VS gewerkt wordt met een afwijkende set regels. Er is echter ook voor ons een flink aantal templates te downloaden die direct een toegankelijke site opleveren.

Tevens geeft Macromedia tips ten aanzien van de toegankelijkheid van pagina's die gemaakt zijn met Dreamweaver, Fireworks, Flash etc.

Al eerder bracht het bedrijf een extensie uit die tijdens het bouwen van de site kan controleren of aan de richtlijnen wordt voldaan.

Het is de bedoeling dat de relatief eenvoudige templates later dit jaar worden gevolgd door multimedia en database aangedreven site voorbeelden. Als gevolg van de wetgeving in de VS (section 508) komen steeds meer bedrijven met toegankelijkheidsaanvullingen op hun producten.

Meer informatie op de site van Macromedia accessibility 6 september 2001: Commissie-Wallage adviseert over overheidscommunicatie
Op 27 augustus presenteerde de commissie Wallage de bevindingen van het onderzoek naar de mogelijkheden om de overheidscommunicatie te verbeteren. Zoals werd verwacht is er in het rapport veel aandacht besteed aan de mogelijkheden die internet biedt. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat er meer overheidsinformatie beschikbaar moet komen voor de burger, en dat de overheid meer met de burger in discussie moet gaan. Deze twee zaken zullen vooral bereikt moeten worden met gebruikmaking van nieuwe media als internet. In de begeleidende brief aan Minister-president Wim Kok omschrijft Wallage het als volgt: "Internet biedt gouden kansen voor een meer transparante overheid, voor een meer interactieve manier van beleidsontwikkeling". De Commissie schat dat met de uitvoering van de aanbevelingen minstens 500 miljoen gulden is gemoeid.

Uit ontwikkelingen van de afgelopen jaren is duidelijk dat internet steeds belangrijker wordt als speerpunt van communicatie en informatieoverdracht, voor zowel overheid als bedrijfsleven. Door adviezen zoals deze door Wallage zijn gegeven, in combinatie met een injectie van 500 miljoen gulden, is het niet moeilijk om voor te stellen dat ook de overheid in de toekomst veel meer informatie via internet beschikbaar zal stellen. Op dit moment is het belang van een toegankelijk internet groot. Op het moment dat veel informatie alleen via internet beschikbaar gesteld zal worden zonder alternatieven, zal de toegankelijkheid van internet van levensbelang worden. In het rapport van Wallage wordt niets gezegd over de positie van gehandicapten en de drempels die zij op internet tegenkomen. Algemene problemen ten aanzien van internet zoals de beschikbaarheid van internet en computers voor alle bevolkingsgroepen en sociale klassen, de digitale kloof en de toegankelijkheid van internet voor gehandicapten zijn natuurlijk inherent verbonden aan het onderwerp overheidscommunicatie via internet.

Gelukkig wordt het steeds duidelijker dat het Project drempelsweg vruchten krijgt en de betrokkenheid van de overheid steeds groter wordt. Zo heeft onlangs minister Hermans van onderwijs aangegeven dat behalve de website van het ministerie ook Kennisnet toegankelijk moet worden. Onlangs heeft hij hiervoor ook een intentieverklaring ondertekend.

Contact | access@bartimeus.nl