Ingezonden persbericht


1. PvdA-visie op wonen in onze provincie
Christa Begemann, e-mail cbe@euronet.nl

Fractievisie op wonen in onze provincie

(contactpersoon Christa Begemann, Jelleke Kramer)
Op 17 juni a.s. behandelen de Provinciale Staten van Utrecht twee belangrijke onderwerpen die voor het wonen in onze provincie van groot belang zijn: de provinciale woonvisie: Oog voor Wonen en de notitie over de hoofdlijnen van het nieuwe streekplan. Een uitgelezen kans is om bij te dragen aan een ongedeelde provincie waarin er in elke stad of dorp plaats is voor rijk en arm. Voorkomen moet worden dat de gemeenten rond onze grote steden tot "Wassenaars" van Utrecht geworden omdat daar geen woonaanbod is voor mensen met bescheiden inkomens. Tegelijkertijd moet het vertrek van midden- en hogere inkomens uit de grote steden daadkrachtig worden voorkomen. Dat kan alleen als dit ook regionaal en provinciaal wordt opgepakt. Dit is het uitgangspunt van onze visie op wonen in de provincie. Meer weten? Zie onze website. Daarin zijn ook de discussie en conclusies verwerkt van de druk bezochte PvdA bijeenkomst die wij in april over dit onderwerp hebben georganiseerd (samenvatting van die bijeenkomst op de website).

PvdA doet voorstellen voor meer kansen voor woningzoekenden (contactpersoon Christa Begemann, Jelleke Kramer)
Om woningzoekenden met een smalle beurs of starters op de markt, meer kansen te geven, zullen wij in de komende statenfractie een aantal voorstellen doen. Hieronder een paar hoofdpunten, voor meer kunnen jullie ons persbericht lezen op onze wegsite.
1. het huidig woningtekort van 6.6% in komend streekplan terugbrengen tot 3,5% 65.000 woningen (conform voorstel College).
2. van de nieuwbouw elk jaar 30% toegankelijke maken voor de lagere inkomensgroepen (sociale huur en echte sociale koop).
3. alle "woonmilieus" toegankelijk maken voor alle inkomensgroepen, of dat nu "tuinwijk"in of aan de rand van de stad is of centrumstedelijk of in de dorpen. Dit betekent gedifferentieerd bouwen in buurt en wijk. Alle wijken en buurten voor alle woningzoekenden open en toegankelijke houden.
4. geen uitverkoop van huurwoningen, zoals in het akkoord met de regio en het rijk (Remkes)
5. gemeenten in staat stellen om een deel van de locaties voor kantorenbouw (waar een overschot van dreigt) aan te wenden voor woningbouw

2. PvdA tegen woningbouw in Schoolsteegbosjes
Christa Begemann, e-mail cbe@euronet.nl

De PvdA-statenfractie stelde op 13 maart 2002 in navolging op het werkbezoek aan het betreffende gebied in Leusden een aantal kritische schriftelijke vragen aan het College van GS. In deze vragen wordt aangedrongen het natuurgebied rondom Leusden niet aan te wenden als zoeklocatie voor woningbouw, maar te benutten voor de Ecologische Verbindingszone tussen de Heuvelrug en de Veluwe. Deze vragen, en de antwoorden van GS, vindt u op onze website. Inmiddels is er een rapport uitgekomen, over het onderzoek naar de effecten van nieuwbouw in de Langesteeg voor de omliggende natuurgebieden als de Schoolsteegbosjes. De conclusies komen er op neer dat door de nieuwbouw wordt de unieke stroom van het kwelwater verstoord en zal schade toebrengen aan de omliggende natuur. Inmiddels heeft de Leusdense politiek besloten af te zien van deze nieuwbouw. Het actievoeren van Knalgroen, daarbij ondersteunddoor onze fractie en onze Tweede Kamerfractie (schriftelijke vragen), hebben in elk effect gehad. En dat is maar goed ook, want wij moeten er voor zorgen dat zulke gebieden hun unieke waarden kunnen behouden!


3. Ontwikkelingen baggerstort Zevenhuizen te Amersfoort Albert Doelwijt, e-mail adoelwyt@euronet.nl

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht hebben de gemeenteraad van Amersfoort op 4 juni 2002 een verzoek gedaan voor de planologische inpassing van de baggerberging in Zevenhuizen. De gemeenteraad moet binnen zes weken aan GS van Utrecht laten weten of zij positief op dit verzoek willen reageren. Bij een negatief besluit van de gemeenteraad zal het provinciaal bestuur overgaan tot het nemen van een aanwijzingsbesluit. De gemeenteraad van Amersfoort is dan verplicht het bestemmingsplan voor de baggerberging in Zevenhuizen te maken. De fractie van de PvdA in de provinciale staten van Utrecht steunt het college beleid in deze. Waarom?

Veiligheid
In het beleid Waterbeheer 21e eeuw (WB21) wordt gesteld dat naast rivierruimende maatregelen er ook gebaggerd moeten worden om het "natte voeten" probleem op te lossen. De waterschappen hebben herhaaldelijk aangedrongen op spoedige realisatie van de baggerlocatie. Op dit moment wordt er nauwelijks gebaggerd in de watergangen van de provincie Utrecht. Als uitgangspunt voor het aanbod voor de baggerspecie is uitgegaan van de periode 2000-2010. Met voortschrijden van de tijd neemt de bagger specie alleen maar toe.

Milieu
Van de 20 miljoen m3 baggerspecie is 7 miljoen m3 matig tot zwaar verontreinigd. Deze specie moet dus worden verwijderd uit de watergangen, willen wij ons milieu niet belasten.

Onderzoek alternatieven
De fractie van de PvdA vindt het begrijpelijk dat de toekomstige bewoners en omwonenden van de wijk Vathorst zich zorgen maken over de eventuele stankoverlast van de baggerstort in Zevenhuizen. Ook de vrees voor verkeersoverlast- door de aan -en afvoer van de bagger- is goed voor te stellen. Daarom heeft de PvdA alle verzoeken voor nader onderzoek naar een alternatieve locatie en alternatieve verwerkingmethoden van harte ondersteund. Zeer tot onze spijt hebben geen van de onderzoeken een alternatief voor de baggerproblematiek op dit moment opgeleverd. Het laatste onderzoek in opdracht van B&W van Amersfoort geeft wel enige hoop voor de toekomst. De onderzoekers komen tot het volgende advies: continueren van zoektocht naar alternatieven en ruimtelijke procedures doorlopen.

Dit advies geeft mogelijkheden om in de toekomst vroegtijdig van baggerstort naar een alternatieve verwerkingmethode over te stappen. De provincie Utrecht zal bij het afgeven van de milieuvergunning harde eisen moeten stellen aan de firma Smink ten aanzien van de stankoverlast. Ook zal de provincie Utrecht een streng handhavingsbeleid moeten toepassen bij de baggerstort. Voor de fractie van de PvdA zijn deze voorwaarden zeer belangrijk om in te stemmen met de nog af te geven milieuvergunning.

Alles overwegend is onze fractie van mening dat er nu een besluit moet worden genomen om verder te gaan met procedures voor de aanwijzing van de baggerstortlocatie in Zevenhuizen. Het advies voor een tweesporenbeleid naar aanleiding van het onderzoek in opdracht van B&W van Amersfoort moet dan zeker als leidraad gelden.


4. VVD, CDA en SGP doen greep in Provinciekas voor rand- en rondwegen
Marcel van der Kolk, e-mail kolk@worldonline.nl

Tijdens de behandeling van de Kadernota is een motie van VVD, CDA en SGP aangenomen waarin het College van GS opgedragen wordt om bij de begroting de vrijkomende middelen beschikbaar te stellen voor rand- en rondwegen in de Provincie Utrecht. Hierbij hebben de gemeenten Loenen en Woerden (Harmelen) de prioriteit. De PvdA-fractie was stellig tegen deze motie. Niet omdat wij a a-priori tegen rand- en rondwegen zijn, maar wel omdat wij het ongeoorloofd vinden om zomaar te besluiten om al het geld dat over is voor dit doel te besteden. Bovendien vinden wij dat er bij nieuwe wegen prioriteiten moeten worden bepaald op basis van objectieve criteria, zoals verkeersveiligheid en geluidsoverlast. Om de benodigde miljoenen euro's goed te verdelen werken we met een Meerjareninvesteringsplan, waarvoor de prioriteiten jaarlijks worden bepaald.

Tijdens de afgelopen commissievergadering Verkeer & Vervoer (3 juni) bleek dat voor de randweg in Loenen "de verkeerskundige noodzaak door de provincie niet onderschreven te worden. Om die reden is er geen prioriteit voor het verkrijgen van provinciale middelen. De Provincie heeft aangegeven een bedrag van EUR884.871,00 in het project Randweg Loenen te willen inbrengen voor het maken van een verkeersveilige oplossing ter plaatse van de aansluiting Bloklaan op de N402/Randweg. In een bestuurlijk overleg op 21 mei 2001 met de gemeente Loenen heeft de provincie er met nadruk op gewezen, dat een belangrijke kostendrager de te ontwikkelen bouwlocatie moet zijn, naast het benutten van mogelijke subsidiemogelijkheden".

Hier komt dus de aap uit de mouw: de weg wordt aangelegd om nieuwe verstedelijkingsmogelijkheden voor het dorp Loenen te verkrijgen. Iets dat niet past binnen het huidige Streekplan en wat ons betreft dus ook bij die discussie integraal moet worden afgewogen en niet moet worden geregeld met een kort door de bocht motie tussendoor. Daar komen alleen maar ongelukken van (zie het Loenense fietspad van 5 miljoen


5. Jaarverslag 2001

De Statenfractie heeft in de gewestvergadering van april haar jaarverslag gepresenteerd. U treft het jaarverslag op onze website aan. Zie onze website: www.psfractieutrecht.pvda.nl


6. Tot slot: de grutto's
Christa Begemann heeft in de commissievergadering van Ruimte en Groen 3 juni jl. de gedeputeerde gevraagd naar de stand van de grutto's in onze provincie. In veel provincies loopt het aantal grutto's schrikbarend achteruit en de noordelijke provincies hebben al de noodklok laten luiden. De gedeputeerde, heer J.P. Lokker heeft aangegeven dat dit momenteel onderzocht wordt. Hij zegde toe de commissie hierover binnenkort te informeren. Wij houden u op de hoogte over deze mooie vrolijke weide vogels.

ColofonDeze nieuwsbrief is een uitgave van de PvdA- statenfractie Utrecht en wordt toegezonden naar alle PvdA-bestuurders in de provincie Utrecht. Wilt u deze nieuwsbrief per email ontvangen, stuur dan een mail naar het fractiesecretariaat. Redactie: Christa Begemann en Marcel van der KolkSTATENFRACTIE VAN UTRECHTPostbus 803003508 TH UTRECHTtel: 030-2582297fax: 030-2582087e-mail: pvdapu@euronet.nlwww.psfractieutrecht.pvda.nl

Fractieleden PvdA Statenfractie UtrechtChrista Begemann tel.: 030-2582297 e-mail: cbe@euronet.nlAlbert Doelwijt tel.: 0318-516455e-mail: adoelwyt@euronet.nlMarcel van de Kolk tel.: 030-6048563e-mail: kolk@worldonline.nlJelleke Kramer tel.: 033-2982463e-mail: jelleke.kramer@euronet.nlBas Levering tel.: 0348-472763e-mail: b.levering@fss.uu.nlHans Overbeek tel.: 030-2523323e-mail: h.overbeek@euronet.nlNelleke Wuurman tel.:030-2610733e-mail: nellekew@euronet.nl


---
PvdA Statenfractie Utrecht
Postbus 80300, 3508 TH Utrecht
T 030-2582297 (ma/wo/do)
F 030-2582087
E pvdapu@euronet.nl
www.psfractieutrecht.pvda.nl

---