Provincie Drenthe

Herziening Provinciaal Omgevingsplan van start

Assen, 13 juni 2002
Persberichtnummer 02-064



Gedeputeerde staten hebben vandaag de visie op het provinciaal omgevingsbeleid tot circa 2030 vastgesteld. Daarnaast hebben zij besloten het Provinciaal Omgevingsplan (POP I) op een aantal punten bij te stellen. Dit betreft onder andere sociale aspecten, infrastructuur, stadseconomie, water en regelgeving. Hiermee is de eerste fase van het proces op weg naar het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan (POP II) afgerond. Er wordt nu begonnen met het opstellen van het voorontwerp. Om de Drentse burger hierbij te betrekken start op 19 augustus een campagne waarbij burgers via internet hun mening kunnen geven aan de hand van stellingen. Begin 2003 zal het voorontwerp klaar zijn. Daarna wordt het voorontwerp concreet gemaakt en dit wordt naar verwachting medio 2004 definitief vastgesteld.

Ook in het te herziene POP streeft Drenthe een duurzame ontwikkeling na. Enerzijds moeten ontwikkelingen in de leefomgeving mogelijk blijven, terwijl anderzijds de specifieke kwaliteiten van de provincie moeten blijven bestaan of worden verbeterd.

Op 4 december 2000 heeft het college van gedeputeerde staten besloten het provinciaal omgevingsplan te heroverwegen, omdat er wettelijke termijnen zijn vastgesteld waarbinnen plannen moeten worden herzien. De wet op de waterhuishouding vereist vóór december 2002 heroverweging c.q. verlenging van het waterhuishoudingsdeel van het POP. Het milieudeel moet op basis van de wet milieubeheer vóór 2004 herzien zijn.

Provinciale staten hebben het POP I op 16 december 1998 vastgesteld. Het POP heeft de wettelijke en bestuurlijk-juridische status overgenomen van het streekplan, het waterhuishoudingsplan, het milieubeleidsplan en het provinciaal verkeers- en vervoersplan. Door te werken met een integrale beleidsnota ontstaat er meer samenhang in het beleid, meer duidelijkheid naar buiten, een consistente beleidsvorming en een grotere doelmatigheid.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl