Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 14 mei 2002
"NIPO: FINANCIËLE TOP ZIET HERSTEL ECONOMIE IN 2003"

Ruim 35% van de ondervraagde financieel directeuren die werkzaam zijn bij de top 1.000 grootste Nederlandse ondernemingen verwacht pas in 2003 een opleving van de Nederlandse economie. 21% ziet herstel optreden in het laatste kwartaal van 2002 en 18% van de respondenten een opleving verwacht in het derde kwartaal van dit jaar, terwijl 10% optimistisch is over het tweede kwartaal van dit jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door het NIPO in opdracht van Alex van Groningen Corporate & Finance Training ter voorbereiding op het Jaarcongres Financieel management dat op 13 juni a.s. georganiseerd wordt.

ENRON AFFAIRE
De Enron affaire heeft duidelijk sporen achtergelaten; slechts 2% van de respondenten geeft de voorkeur aan Andersen bij de keuze van een accountant. Het liefst werkt men met Price Waterhouse Coopers (25%) en KPMG (23%), gevolgd door Ernst & Young (18%) en Deloitte & Touche (16%). BDO Walgemoed is hekkensluiter met 2%.

De veelgeplaagde ABN AMRO Bank is favoriet bij 37% van de respondenten. 22% doet het liefst zaken met de ING Bank, gevolgd door de Rabobank (14%). Een kleine rol is weggelegd voor Fortis Bank en Bank Nederlandse Gemeenten (beide 7%). Van Lanschot (2%), Postbank en Dexia (beide 1%) spelen geen rol van betekenis in dit topsegment. Als belangrijkste stakeholders in het bedrijf noemt men aandeelhouders (33%), klanten (30%) en personeel (12%). De CFO's hebben een aantal zaken genoemd die in de komende maanden hoog op de agenda staan. Aflopend in volgorde van wat het meest genoemd is zijn dit: Planning en Control (71%), Cost Control (70%), ICT (59%), Risicomanagement (46%), Herstructurering (44%), Credit Management (41%) gevolgd door Investor Relations en M&A. Het feit dat ICT zo hoog op de agenda staat kan betekenen dat men meer gaat investeren in ICT.

VERKIEZINGEN
Bij het onderzoek is ook gevraagd op welke partij men gaat stemmen bij de Tweede Kamer verkiezingen. De partij die de meeste steun kan verwachten uit de financiële hoek is de VVD met 36%. De tweede partij met ruim de helft minder aan stemmen is het CDA (14%), gevolgd door de PvdA (8%), Lijst Fortuyn (5%), D66 (4%), Groen Links (3%), de Christenunie (2%) terwijl de SP en Leefbaar Nederland beide 1% van de stemmen krijgen. Een grote groep CFO's kan gerekend worden tot de groep zwevende kiezers (20%) en 6% van de ondervraagden is niet van plan te stemmen.

Jaarcongres Financieel Management
Op het Jaarcongres Financieel Management worden de volledige resultaten van bovenstaand onderzoek bekend gemaakt. Tevens wordt de CFO of the Year op deze dag benoemd, waarvoor reeds de genomineerden bekend gemaakt zijn.

Het congres vindt plaats op 13 juni 2002 in Hotel NH Schiphol Airport. De doelgroep van het congres is financiële topmanagers, waarbij de laatste trends op financieel gebied worden besproken en diverse sprekers hun visie op financiële onderwerpen geven. Dit jaar zijn de sprekers de heer Frits Vervoort - CFO van Vedior, de heer Frank Buytendijk van Gartner, de heer Bert Groenewegen - CFO van Exact, de heer Roelof Hendriks - CFO van CSM, de heer Peter Paul de Vries van VEB en de heer Jan Docter - CFO van Getronics.