MANPOWER UITZENDORGANISATIE

Lerarentekort basisonderwijs groter dan aangenomen

Krachtenbundeling in wervingscampagne leerkrachten gericht op zij-instroom

Ede (6 juni 2002). Op 13 juni start ook in Ede de nieuwe wervingscampagne gericht op de zij-instroom van leerkrachten in het basisonderwijs. Een gezamenlijk initiatief van Hogescholen, de onderwijsbond CNV, VSWO (de vereniging samenwerkende werkgeversorganisatie), en Career Center Onderwijs. Zij hebben de strijd aangebonden tegen het steeds groter wordende tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs.
De wervingsactie richt zich op het enthousiasmeren en voorlichten van mensen met een HBO of WO opleiding voor een baan in het basisonderwijs. Door het hele land worden er
voorlichtingsbijeenkomsten gehouden om belangstellenden gedetailleerd te informeren.

Groeiend tekort baart zorgen
Onlangs maakte voormalig minister van onderwijs Hermans bekend dat basisscholen in 2003 met een groter tekort aan leerkrachten worden geconfronteerd dan eerder werd aangenomen. Een van de oorzaken is te vinden in het feit dat leraren massaal gebruik zullen gaan maken van het zogeheten spaarverlof. In 1998 werden 5000 contracten afgesloten met recht op spaarverlof voor een periode van vijf jaar. In 2003 lopen deze overeenkomsten af.

Zij instroom
In de nieuwe wervingscampagne licht de nadruk op de zij-instroom. Mensen met een afgeronde HBO of WO opleiding die voldoen aan de gestelde criteria kunnen binnen 2 jaar onder werktijd hun lesbevoegdheid halen. Eerdere campagnes waren vooral gericht op herintreders. Mensen met onderwijsbevoegdheden die uit het onderwijs waren gestapt. Voor ruim 6000 mensen werd bemiddeld, maar deze personeelspool is nu leeg.

Effectieve krachtenbundeling
Al eerder bundelden Hogescholen, Career Center Onderwijs en de onderwijsbond CNV hun krachten. Dit in het kader van het aantrekken van herintreders. En dit heeft vruchten afgeworpen. Ook ditmaal worden de handen daarom ineengeslagen. En wordt de kennis en expertise van de drie partijen gecombineerd. Bovendien heeft een belangrijke vierde partij, VWSO, zich aangesloten. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten worden belangstellenden geïnformeerd door vertegenwoordigers van dit partnership over de scala aan mogelijkheden van zij-instroom in het basisonderwijs.

Datum
In Ede vindt de bijeenkomst 13 juni aanstaande plaats op de Christelijke Hogeschool Ede, locatie Ede. Aanmelden kan per e-mail via paulien.stoop@manpower.nl. U kunt ook bellen met het centrale nummer
0900-4444888.