CBS

Internationale handel gelijk aan vorig jaar

De waarde van zowel de uitgevoerde als de ingevoerde goederen is in april 2002 nagenoeg gelijk aan die in april 2001. De uitvoer bedraagt ruim 19 miljard euro en de invoer bijna 18 miljard. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In de voorgaande zeven maanden was er nog sprake van een daling bij zowel de invoer als uitvoer. Deze daling is in april dus tot stilstand gekomen. Dit is mede het gevolg van de extra werkdag in vergelijking met april 2001. De gedaalde prijzen hebben evenals in voorgaande maanden een verlagend effect op de waarde van de internationale handel.

Daling uitvoer naar EU-landen
Nederland heeft in april 2002 voor bijna 15 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU-landen. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De grootste dalingen doen zich voor bij de uitvoer naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De invoer uit EU-landen is gestegen met 2 procent en bedraagt bijna 10 miljard euro.

Stijging uitvoer naar niet EU-landen
Terwijl de totale uitvoer naar EU-landen is gedaald, is de uitvoer naar landen buiten de EU met 9 procent gestegen ten opzichte van april 2001. De stijgingen van de uitvoer naar de Verenigde Staten, Turkije en Zuid-Korea zijn het grootst. De invoer uit niet EU-landen is ten opzichte van april 2001 met 2 procent gedaald en bedraagt bijna 8 miljard euro.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. E. Onat, tel. (045) 570 73 18.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-117
13 juni 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht