CBS

Omzet horeca bijna vijf procent hoger

In het eerste kwartaal van 2002 is de omzet van de horeca 4,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt door een aanzienlijke toename van de omzet bij de restaurants en een meer dan gemiddelde omzetgroei bij hotels en cafetaria's. De omzet bij cafés is in de eerste drie maanden slechts 0,7 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de horeca is al vanaf begin 2001 sprake van oplopende prijzen. Deze trend heeft zich in het eerste kwartaal van 2002 voortgezet. Bij de cafés was de prijsstijging het grootst.

Restaurants sterkste groeiers
In het eerste kwartaal van 2002 hebben de restaurants 7,2 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit groeicijfer is hoger dan bij de rest van de horeca. Rekening houdend met een prijsstijging van 6,2 procent betekent dit een reële omzetgroei van de restaurants van 1,0 procent in het eerste kwartaal van 2002. Deze omzetgroei komt onder meer door een groei van het aantal restaurants.

Bovengemiddelde omzetgroei bij hotels
De omzetcijfers van hotels, inclusief de pensions en conferentieoorden, laten in het eerste kwartaal van 2002 een groei zien van 5,6 procent. Na een kleine groei van 1,4 procent in het voorgaande kwartaal noteren hotels in de eerste drie maanden een omzetstijging die boven het gemiddelde van de totale horeca ligt.

Grootste prijsstijging bij cafetaria's en cafés
Bij de cafetaria's zijn de prijzen met 7,4 procent gestegen en bij de cafés met 8,3 procent. De omzet van de cafetaria's is in het eerste kwartaal van 2002 met 5,6 procent toegenomen. Bij cafés is er sprake van een geringe groei van de omzet met 0,7 procent. Per saldo daalt het omzetvolume bij de cafetaria's met 1,7 procent en bij cafés met 7,0 procent.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaand jaar. De cijfers hebben uitsluitend betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. A. Gras, tel. (045) 570 65 33.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-118
13 juni 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht