FNV

FNV-onderzoek WVG
regio Zuidoost - regiowerk.zuidoostnederland@vc.fnv.nl

Het gehandicaptenbeleid per gemeente verschilt sterk en daardoor ook de rechtspositie en inkomenspositie van gehandicapten, ouderen en chronisch zieken. Dit blijkt uit een onderzoek van de FNV naar het WVG-beleid (Wet Voorziening Gehandicapten).Doel van de Wet Voorziening Gehandicapten (WVG) is dat gehandicapten, ouderen en chronisch zieken dankzij de voorzieningen uit de wet zelfstandiger kunnen leven. De gemeente is daarvoor de aangewezen uitvoerder, omdat zij een zorgplicht heeft voor haar burgers. De wet geeft de gemeenten echter veel vrijheid om invulling te geven aan het beleid en de uitvoering van de WVG. De FNV vindt dat er onvoldoende landelijke normen zijn voor deze zorgplicht.

De FNV heeft daarom een onderzoek gehouden in 207 gemeenten in het kader van de actie "Gemeente wees minimaal sociaal". De belangrijkste conclusie is dat er grote verschillen zijn in de uitvoering en het beleid van de WVG tussen de gemeenten onderling, hetgeen leidt tot inkomensongelijkheid en rechtsongelijkheid. Daarnaast geeft het grootste deel van de gemeenten prioriteit aan collectieve boven individuele vervoersvoorzieningen en aan verhuizen boven woonaanpassing. Met name de minima worden hier de dupe van.

Van het onderzoek is bijgaand rapport "Onderzoek WVG-beleid" verschenen. GeĂŻnteresseerd in de conclusies en aanbevelingen? Klik dan op de bijlage, waar u het rapport kunt downloaden (39 blz.).

Naast het rapport is er ook een protocol. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft namelijk op 2 april 2002 afspraken gemaakt met gemeenten en belangenorganisaties om de uitvoering van de WVG te verbeteren. Deze verbeteringen zijn opgenomen in dit protocol. De gemaakte afspraken zijn niet bindend. Gemeenten blijven vrij een ander beleid te voeren. Afgesproken is dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal bevorderen dat het protocol door de gemeenten wordt uitgevoerd. Ook het protocol (10 blz.) kunt u via de bijlage downloaden.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/zuidoost .