Ingezonden persbericht

Persbericht
13 Juni 2002

European Digital Rights: een internationale burgerrechten organisatie voor het internet

European Digital Rights, een internationale burgerrechten organisatie voor het internet is op 8 juni opgericht in Berlijn. Tien privacy en vrijheden organisaties uit zeven verschillende Europese landen hebben de krachten gebundeld en European Digital Rights opgericht om de burgerrechten in Europa te verdedigen in het digitale tijdperk van informatie- en communicatie technologie. European Digital Rights zal gevestigd worden in Brussel.

European Digital Rights (EDRi) is een associatie waarin bestaande privacy en vrijheden organisaties zullen samenwerken om de aandacht te vestigen bij beleidsmakers en het publiek op komende bedreigingen van onze privacy en vrijheden. European Digital Rights zal haar activiteiten vooral richten op de Europese Unie en de Raad van Europa.

De noodzaak tot samenwerking tussen Europese organisaties neemt toe nu steeds meer regelgeving voor het internet, privacy en aftappen door de Europese Unie wordt gemaakt. Vooral na 11 september is de snelheid waarmee regelgeving wordt gemaakt die burgerrechten bedreigt toegenomen en is gemeenschappelijk actie van de verdedigers van burgerrechten noodzakelijk. Enkele voorbeelden van de regelgeving en ontwikkelingen die de aandacht hebben van European Digital Rights zijn het bewaren ven verkeersgegevens, aftappen van telecommunicatie, the cyber-crime verdrag, initiatieven voor labeling en filtering van internet inhoud, notice en takedown procedures voor websites en fair use restricties.

De oprichters van European Digital Rights zijn: Bits of Freedom (Nederland), Chaos Computer Club (CCC, Duitsland), Digital Rights (Denemarken), Electronic Frontier Finland (EFFi, Finland), Foundation for Information Policy Research (FIPR, Verenigd Koninkrijk), Förderverein Informationstechnik und Gesellschaft (FITUG, Duitsland), Imaginons un réseau Internet solidaire (IRIS, Frankrijk), Privacy International (Verenigd Koninkrijk), Quintessenz (Oostenrijk) and Verein für Internet-Benutzer (VIBE!AT, Oostenrijk).

European Digital Rights (EDRi): www.edri.org


---
Noot voor de redactie,