Ingezonden persbericht

13-06-2002

IJSLANDNIEUWS

Het zesde zintuig van de IJslanders

Het magisch stille landschap van IJsland, de uitgestrekte lavawoestijnen aan de voet van machtige bergmassieven lenen zich voor een mystieke sfeer. IJsland is rijk aan folklore, sprookjes en saga's die verhalen van het bovennatuurlijke uit het verleden tot leven roepen. De IJslanders zijn eeuwenlang van de buitenwereld geïsoleerd geweest en leidden een primitief leven, verstoken van communicatie en elektriciteit. Dit heeft de mensen ontvankelijker gemaakt voor hun omgeving. Door de stilte en de nabijheid van de natuur ontwikkelden zij een zesde zintuig. Ook anno 2002 gelooft de meerderheid van de huidige, moderne IJslander in geesten, elfen en bovennatuurlijke wezens. De IJslandse professor in de psychologie Erlendur Haraldsson heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de psychische ervaringen en het geloof van IJslanders. Zijn bevindingen heeft hij in een boek bijeengebracht. Hij ontdekte dat 70% van de IJslanders gelooft in een leven na de dood, 60% denkt dat contact met een overledene mogelijk is, 20% gelooft in het bestaan van elfen en zelfs 32% van de IJslanders heeft wel eens een seance bijgewoond met een medium. In het havenstadje Hafnarfjördur zijn de elfen zelfs onderdeel van het dagelijks leven en is het elfenvolkje op een kleurrijke plattegrond in kaart gebracht.

Het onderzoek van Erlendur wees uit dat mensen in IJsland meer openstaan voor het bovennatuurlijke dan in andere Europese landen. De conclusie die Haraldsson trekt uit het onderzoek is dat diep in ieder mens ongekende krachten verborgen zijn. De kennis daarvan is nog heel erg beperkt en het onderzoek daarnaar moeilijk. We staan nog maar aan het begin. Wat we wel weten is dat we met elkaar en onze omgeving verbonden zijn op verschillende niveaus die nog voor ons verborgen zijn.

Voor meer informatie & foto's:
ICELANDAIR en het IJslands Verkeersbureau, Muntplein 2, 1012 WR Amsterdam, tel.: 020-521 3955, fax: 020-623 8010, e-mail: ams@icelandair.is, Internet: icelandair.nl.

HARTcommunications PR Icelandair, tel.: 070-3387541, fax: 070-3387542, e-mail: hartcom@wxs.nl, Internet: hartcommunications.nl.