Ingezonden persbericht


Literaturbilder

Tentoonstelling in het kader van Poetry International 2002

Ter gelegenheid van Poetry International dit jaar laat het Goethe-Institut Rotterdam Literaturbilder van Alexander Steffes zien. De tentoonstelling wordt op donderdag 13 juni geopend met een toespraak van de kunstenaar en is tot 12 juni te zien.

Literaturbilder zijn geschilderde en grafische interpretaties van romans, novelles en lyriek. Alexander Steffes, beeldend kunstenaar uit Bergisch Gladbach, laat zich al sinds vele jaren door de wereldliteratuur tot deze visuele interpretaties inspireren. Het lukt hem door middel van zijn werken de essentie en intentie van zijn literaire voorbeelden over te brengen. De literaire verhalen worden bij Steffes in een synthese uit tekst en beeld op een visueel esthetische manier voortgezet. De door hem gebruikte vormen en kleuren voegt hij tot experimentele beelden samen. Door toepassing van schriftfragmenten worden op een leesbare manier of alleen door middel van scriptie tekens associaties met de geschreven tekst overgebracht. De ene keer abstract expressief, de andere keer realistisch surrealistisch hebben zijn schilderijen-tekst-composities zich - in tegenstelling tot boekillustraties tot zelfstandige kunstwerken geëmancipeerd. De Literaturbilder van Alexander Steffes maken o.a. deel uit van volgende collecties: Nederlands boekmuseum, Den Haag; Stiftung Preußischer Kulturbesitz, Berlin; Königlich-Dänische Bibliothek/Nationalbibliothek, Kopenhagen; Schiller-Nationalmuseum/Deutsches Literaturarchiv, Marbach; Heinrich-Heine-Institut, Düsseldorf, Verzameling van Dongen, Maastricht.

In Rotterdam laat Alexander Steffes een selectie zien van Literaturbildern met betrekking tot werken van Maarten t Hart, Erasmus van Rotterdam, Tessa de Loo, Günter Grass, Heinrich Heine, Theodor Fontane, James Joyce, Vaclav Havel en nog vele anderen.

Opening op donderdag, 13 juni, 17-19 uur in bijzijn van de kunstenaar.

De tentoonstelling wordt gehouden in het Goethe-Institut, Westersingel 9 en is tot en met 12 juli te zien op dinsdag t/m donderdag 14.00 19.00 uur, op vrijdag 12.00 17.00 uur en op zondag 13.00 17.00 uur

Attentie: van 17 tot en met 21 juni is de tentoonstelling maar van 16.00 tot 19.00 uur geopend.


-----
Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam